Φωτιά στο Μάτι: Εδώλιο προτείνει ο εισαγγελέας για Δούρου, Ψινάκη, Μπουρνου και άλλα 24 άτομα

21 mins read

Πόρισμα – φωτιά από τον Εισαγγελέα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι καθώς στέλνει στο εδώλιο 27 από τους 28 κατηγορούμενους με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας.

Στις 680 σελίδες που είναι το πόρισμα ο εισαγγελέας προτείνει τις εξής κατηγορίες για τους 27:

  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
  • Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως

Μεταξύ των 27 κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνονται η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο  πρώην δημάρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικος γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, αλλά και ο νυν  αρχηγος της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., Και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου και παραπέμπει σε δίκη για εμπρησμό από αμέλεια τον υπαίτιο της πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Μέσα στις 680 σελίδες της εισαγγελικής πρότασης περιγράφεται αναλυτικά κάθε πτυχή και λεπτομέρεια που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες.

Το σκηνικό περιγράφεται ανάγλυφα ως: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελής συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.»

Το αλαλούμ και οι παραλείψεις

Ο εισαγγελεας μέσα από την ογκώδη δικογραφία διέκρινε ότι:

Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
Δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς
Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
Υποτιμηθηκε το μέγεθος του κινδύνου.
Καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης
Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
Ανετοιμότητα
Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Τα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης αναφέρεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Η εισαγγελία θεωρεί πολύ σημαντική την υπόθεση προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Μαλιστα ο εισαγελέας δεν ξεχνά να αναφέρει ότι ειναι ανοιχτή η δικογραφια που αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

Facebook Comments