ΑρχικήΕπικαιρότηταFrontex κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις: Δεν αποκλείεται παραπομπή στην Κομισιόν

Frontex κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις: Δεν αποκλείεται παραπομπή στην Κομισιόν

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Frontex στην Ελλάδα για τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων μεταναστών.

Ο αρμόδιος για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του οργανισμού, Γιόνας Γκριμέντεν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης διαδικασιών επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε στο Politico και τη γερμανική εφημερίδα Welt, η Frontex έχει στη διάθεσή της δύο επιλογές: είτε την αναστολή της αποστολής της στην Ελλάδα, είτε την προσφυγή στις Βρυξέλλες. Η δεύτερη εκδοχή φαντάζει επικρατέστερη, καθώς – όπως εξηγεί ο Γκριμέντεν – η παρουσία της Frontex στη χώρα είναι καθοριστική για την παρακολούθηση της κατάστασης και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Η Ε.Ε. έχει ήδη καλέσει την Ελλάδα να διερευνήσει σειρά σοβαρών καταγγελιών για απελάσεις και εγκατάλειψη μεταναστών στη θάλασσα.

Σήμερα, εκκρεμούν 13 υποθέσεις εναντίον της Ελλάδας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – οι περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά την τραγική βύθιση σκάφους στις 3 Απριλίου κοντά στη Λέσβο, με επτά νεκρούς, μεταξύ αυτών δύο παιδιά. Σύμφωνα με τη Frontex, έχουν ξεκινήσει έρευνες με αξιοποίηση οπτικού υλικού και μαρτυριών.

Η ελληνική απάντηση
Πάντως, το ελληνικό Λιμενικό απορρίπτει τις κατηγορίες, με τον εκπρόσωπό του Νικόλαο Αλεξίου να δηλώνει στο Politico ότι η ανθρωπιστική αποστολή του Σώματος αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ σε περιπτώσεις παρατυπιών ενεργοποιούνται άμεσα μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι η Frontex δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για περιορισμό χρηματοδότησης και τόνισε πως η Ελλάδα σηκώνει το κύριο βάρος της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και η ίδια η Frontex έχει βρεθεί στο στόχαστρο για πρακτικές επαναπροώθησης, γεγονός που το 2022 οδήγησε στην παραίτηση του τότε επικεφαλής της.

Η υπόθεση αναδεικνύει το συνεχιζόμενο ρήγμα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εθνικών αρχών σε θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού, και ενδεχομένως να προκαλέσει νέες εντάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ