Γαργαλιάνος στο Briefing: «Ανοσία αγέλης χωρίς εμβόλιο υπάρχει μόνο με εκατομμύρια νεκρούς»

30 mins read

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο.

Ο κ. Γαργαλιάνος επεσήμανε ότι σιγουριά δεν υπάρχει, όπως είπε «η ιστορία είναι καινούργια, έχουμε πολλές ερωτήσεις και λίγες απαντήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Γαργαλιάνος, η επιτροπή τοποθετήθηκε ομόφωνα να ξεκινήσει η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων. Είναι κοινή παραδοχή ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι εισαγωγικές εξετάσεις.

Σχετικά με τις άλλες χώρες και τα μέτρα σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά δεδομένα και υπάρχουν χώρες με διαφορετική δομή και για την δική μας χώρα ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων αποφασίστηκε υπό προϋποθέσεις.

Αυτό που τόνισε για την ώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ότι θα έχουμε περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχίσουμε την τηλεκπαίδευση και έχουμε την αγωνία να είναι προσβάσιμη από τους μαθητές, καθώς φαίνεται ότι θα τη χρειαστούμε και το Σεπτέμβρη.

Όπως ανέφερε, οι προβληματισμοί που έχουμε είναι η υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλου του ελληνικού πληθυσμού κατ’ επέκταση, κάτι που παραδέχθηκε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει.

Ο Δημήτρης Τάκης επικαλούμενος όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν υπάρχει διχογνωμία επιστημονικά. Ο κ. Γαργαλιάνος το διέψευσε και απάντησε ότι «όλοι αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει το άνοιγμα των σχολείων αλλά υπό προϋποθέσεις». Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να υπάρχουν 8 μαθητές αντί για 25 στην τάξη, συμπλήρωσε.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς κάποιων μελών της αντιπολίτευσης ότι τα παιδιά θα γίνουν πειραματόζωα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα κάνουμε πειραματόζωα τα παιδιά μας, το παίρνουμε σοβαρά, ούτε κατά διάνοια ότι θα κάνουμε τα παιδιά πειραματόζωα».

Ο κ. Γαργαλιάνος υπογράμμισε ότι τα παιδιά δεν κάνουν νόσηση βαριά ή και καθόλου, δεν φαίνεται επίσης στην παρούσα φάση να είναι υπερμεταδότες όπως στην αρχή. Ωστόσο, προσέθεσε τον προβληματισμό που υπάρχει λόγω της δομής της ελληνικής κοινωνίας που τα εγγόνια έχουν πολύ στενή σχέση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες.

Ο Γιώργος Πιέρρος ρώτησε αν πρέπει η μάσκα να γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση και όχι απλώς προαιρετική. Ο κ. Γαργαλιάνος απάντησε ότι είναι θέμα δημοκρατίας αλλά πάνω από όλα είναι δημόσιας υγείας. Επίσης, παραδέχθηκε ότι στην πρώτη φάση πριν ενάμιση μήνα είχε πει κι εκείνος, όπως και η επιστημονική κοινότητα διεθνώς, ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη, μιας και δεν υπήρχε και επάρκεια. Εντούτοις, σήμερα δήλωσε ότι πιστεύει πως πρέπει η μάσκα να γίνει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εστίασης και τροφίμων από τους εργαζομένους. 

Ο κ. Γαργαλιάνος έχει όμως το ίδιο άγχος με τον κ. Τσιόδρα, να γίνεται σωστά η χρήση της μάσκας. Μάλιστα είπε πως όπως υπήρχε σποτ για το «μένουμε σπίτι», πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Σχετικά με το αν η διαδικασία με την άρση των μέτρων που θα ακολουθηθεί είναι διαδικασία της ανοσίας αγέλης ήταν κατηγορηματικός. Όπως υπογράμμισε η ανοσία αγέλης είναι μύθος. Όπως εξήγησε ακόμη και σε χώρες όπως η Ιταλία και σε σημεία όπως η Λομβαρδία, που επλήγη σφοδρά από την πανδημία, η ανοσία φτάνει μόλις στο 4% του γενικού πληθυσμού ενώ χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 70%.

Ξεκαθάρισε ότι ανοσία αγέλης χωρίς εμβόλιο δεν υπάρχει. Εκτός αν αποδεχθεί ο κόσμος εκατομμύρια νεκρούς και πολλά εκατομμύρια κρούσματα, κατάρρευση των συστημάτων υγείας, ότι θα θυσίασει 1-2 γενιές και τις ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε ο κ. Γαργαλιάνος είμαστε κοντά στο να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα από φάρμακα που χρησιμοποιούνται, έχουμε καλά νέα από φάρμακα που δοκιμάστηκαν σε πειραματόζωα και δοκιμάζονται σε ανθρώπους-εθελοντές και έτσι θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνους 1-2 φάρμακα αποτελεσματικά.

Αναφορικά με το ποιος αριθμός είναι κρίσιμος για την πορεία της πανδημίας από τέλη Μαΐου, είπε ότι ρόλο θα παίξουν οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλευόμενοι και οι νεκροί.

Επιπροσθέτως, μίλησε για τον προβληματισμό που υπάρχει για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, δεν απέκλεισε την κατάρρευση του συστήματος υγείας στο δεύτερο κύμα αλλά συμπλήρωσε ότι πλέον τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, δύο μήνες μετά το πρώτο κύμα είμαστε πιο έτοιμοι, έχουμε εκπαιδευτεί, έχουμε περισσότερες ΜΕΘ, κτλ. Γι’ αυτό επεσήμανε ότι τα μέτρα θα αρθούν ένα προς ένα με ασφάλειας.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα