ΑρχικήΕπικαιρότηταΓεράσιμος Παπαδόπουλος: 'Εζησε τα 7,6 ρίχτερ στην Ιαπωνία & ειδοποιήθηκε με SMS...

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: ‘Εζησε τα 7,6 ρίχτερ στην Ιαπωνία & ειδοποιήθηκε με SMS ένα λεπτό πριν τον μεγάλο σεισμό

Τη συγκλονιστική στιγμή του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία περιέγραψε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν στην Οσάκα για την αλλαγή του χρόνου.

Με ανάρτησή του έκανε γνωστό ότι έφτασε μήνυμα στα κινητά όσων ήταν σε δημόσιο χώρο, ότι επίκειται σεισμός, ένα λεπτό πριν από την εκδήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε: “Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων. Ήδη καταγράφεται τσυνάμι 3μ. Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας”.

 Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ

Ο σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη δυτική Ιαπωνία, τα ξημερώματα της Δευτέρας ενώ την ίδια ώρα κατεστραμμένες στέγες και ξύλινα δοκάρια από σπίτια που κατέρρευσαν διασκορπίστηκαν στην πόλη Wajima στο νομό Ishikawa.


Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:10 μ.μ. τοπική ώρα περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Anamizu στο νομό Ishikawa, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα σε πολλές περιοχές υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πόλεις, Γουατζίμα και Ταγιάμ. Μάλιστα οι αξιωματούχοι προειδοποίσαν τους σεισμόπληκτους να απομακρυνθούν σε υψηλότερα σημεία.

Την ίδια στιγμή τραβήχτηκαν βίντεο που ανέβηκαν στα social media καθώς ολόκληρα σπίτια ισοπεδώθηκαν.

Στην περιοχή έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 80 μετασεισμοί ενώ υπάρχει προειδοποίηση και για ισχυρό μετασεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ.