ΑρχικήΕπικαιρότητα«Για σένα που διστάζεις ακόμα...»- Το μήνυμα του Θεμιστοκλέους για τον εμβολιασμό

«Για σένα που διστάζεις ακόμα…»- Το μήνυμα του Θεμιστοκλέους για τον εμβολιασμό

Με άρθρο του στην Εφημερίδα «Βραδυνή» ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στέλνει το δικό του μήνυμα σ’ αυτούς που διστάζουν να εμβολιαστούν.
Όπως αναφέρει στην αρχή του άρθρου «τα όσα έγιναν από το 2018 αν τα περιέγραφες σε κάποιον η απάντηση θα ήταν Αυτά είναι για το Χόλυγουντ, όχι για την πραγματική ζωή», ενώ υπερτονίζει πως όταν μιλάμε για την υγεία «τίποτε δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως δεδομένο ή αυτονόητο».
Όσον αφορά το εμβόλιο λέει «, ως ένα επιστέγασμα της προόδου της ιατρικής επιστήμης και μακροχρόνιας έρευνας ήρθε το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός υπήρξε στην ιστορία της ιατρικής το «μαγικό», το μέσο με το οποίο αντιμετωπίσαμε ασθένειες που χαράξανε με τα μελανότερα χρώματα εκατοντάδες χρόνια στην ροή της παγκόσμιας ιστορίας».
Ολόκληρο το άρθρο του Μάριου Θεμιστοκλέους:
Ένα μήνυμα σε όσους διστάζουν….
Βρισκόμαστε 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, μιας πανδημίας που άλλαξε τις ζωές μας, την κοινωνική και οικονομική μας δραστηριότητα. Τους 18 μήνες έγιναν πράγματα, που αν τα περιέγραφες σε κάποιον το 2018 η απάντηση θα ήταν «Αυτά είναι για το Χόλυγουντ, όχι για την πραγματική ζωή».
Κι όμως η πανδημία προχώρησε. Κυρίως για να μας θυμίσει ότι ειδικά όταν μιλάμε για την υγεία τίποτε δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως δεδομένο ή αυτονόητο. Στην πορεία της πανδημίας, ως ένα επιστέγασμα της προόδου της ιατρικής επιστήμης και μακροχρόνιας έρευνας ήρθε το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός υπήρξε στην ιστορία της ιατρικής το «μαγικό», το μέσο με το οποίο αντιμετωπίσαμε ασθένειες που χαράξανε με τα μελανότερα χρώματα εκατοντάδες χρόνια στην ροή της παγκόσμιας ιστορίας.
Και όμως από τη στιγμή που η λύση είναι τόσο εμφανής γιατί χιλιάδες πολίτες στη δική μας χώρα καθώς και σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη;
Οι αιτίες για αυτό είναι πολλές και ίσως οι κοινωνιολόγοι θα μπορέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να τις αποτυπώσουν με αρκετά μεγάλη σαφήνεια.
Σίγουρα στις αιτίες αυτές περιλαμβάνονται και βαθιά κοινωνικές πολιτιστικές και θρησκευτικές αντιλήψεις που ακόμη και στο τέλος της διαδρομής θα υπάρξουν συμπολίτες μας που δεν θα πεισθούν.
Το πιο σίγουρο όμως είναι ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί ακόμη το σκέφτονται, γιατί ακόμη διστάζουν, γιατί φοβούνται τις παρενέργειες του εμβολίου.
Πριν παραθέσω τα αδιαμφησβήτητα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου θα ήθελα να πω ότι αυτό είναι απολύτως μα απολύτως ανθρώπινο.
Ακόμα κι εγώ ο «γενναίος»– έχω εξασκήσει μάχιμη χειρουργική τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια – δευτερόλεπτα πριν το τσίμπημα, ακόμη και όταν χαμογέλασα στην νοσηλεύτρια, είπα – ευτυχώς, από μέσα μου – «Βρε λες!». Ο δισταγμός είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση.
Δεν χρειάζεται να απολογηθείτε σε κανένα για τους φόβους σας, δε χρειάζεται να νιώσετε ενοχές που φοβάστε, να νιώσετε ενοχές που ίσως αλλάξατε γνώμη και κάνετε τα εμβόλιο ακόμη και να νιώσετε ενοχές που αποφασίσατε τελικά να μην κάνετε το εμβόλιο.
Το αίσθημα της απειλής της υγείας μας είναι εξαιρετικά στρεσογόνο. Κανείς δε θέλει να αρρωστήσει, κανείς δε θέλει να νοσηλευτεί, κανείς δε θέλει να κάνει εξετάσεις, κανείς δε θέλει να τον «τσιμπάνε». Ακόμη κι όταν βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία διαγνωστικών εξετάσεων το κάνουμε για να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό- την υγεία μας. Κανείς δεν ξυπνάει και λέει «Α, Τι ωραία! Σήμερα θα πάω να μου πάρουν αίμα, θα κάνω και έναν υπέρηχο και μια ακτινογραφία και μακάρι να μπορούσα να κάνω κάθε μέρα».
Όλοι μας ακόμη και για απλές εξετάσεις αγχωνόμαστε.
Άρα για σένα που διστάζεις ακόμα, να ξέρεις είναι απόλυτα λογικό. Σκέψου με ηρεμία, μην έχεις ενοχές, μίλησε με τους ειδικούς μίλησε με το γιατρό σου. Κλείσε ραντεβού για να εμβολιαστείς, πήγαινε στο εμβολιαστικό κέντρο απλά και μόνο για να συζητήσεις, να ρωτήσεις, και αν φοβάσαι ακόμη μην εμβολιαστείς. Κανείς δεν θα σε μαλώσει.
Πάρε τον χρόνο σου, σκέψου ό,τι συζήτησες με το γιατρό, τη νοσηλεύτρια, την επισκέπτρια υγείας και αν θες ξανακλείσε το ραντεβού σου για τον εμβολιασμό.
Περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με ασφάλεια και στη δική μας χώρα. Χάρη στον εμβολιασμό σώθηκαν περισσότερο από 8.500 χιλιάδες συμπολίτες μας. Ο εμβολιασμός προστατεύει την έγκυο γυναίκα και το παιδί που κυοφορεί. Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σε προστατεύουν.
Άρθρο μου στην εφημερίδα «Βραδυνή».