ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί η Μαλαματίνα «κλείνει μηχανές»

Γιατί η Μαλαματίνα «κλείνει μηχανές»

«Με τον τζίρο να έχει σχεδόν μηδενιστεί μετά το lock down δεν υπήρχε λόγος να κρατάμε όμηρους τους εργαζομένους». Αυτό τονίζει σε dailypost.gr και MarketNews.gr εκπρόσωπος της Μαλαματίνας, της πρώτης βιομηχανίας τροφίμων, που κλείνει τις μηχανές της λόγω κορονοιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μέσα Μαρτίου οι πωλήσεις πήραν την… κατηφόρα, με τη μεγαλύτερη πτώση (-80%) να καταγράφεται στη χονδρική (κάβες, χώροι εστίασης και κέντρα διασκέδασης).

«Στο κανάλι του super market ο τζίρος έπεσε 18% το ίδιο διάστημα, ενώ πέριξ του 15% ήταν η χασούρα από τις εξαγωγές», εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει:

«Τα αποθέματά μας επαρκούν μέχρι και μετά το Πάσχα, ενώ η παραγωγική μας δυνατότητα είναι τέτοια 120.000 λίτρα (στο 8ωρο), που είμαστε σε θέση να καλύψουμε την όποια ζήτηση προκύψει άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις συμβάσεις εργασίας στους 66 από τους 86 εργαζόμενούς μας».

Τα νέα της αναστολής λειτουργίας της Μαλαματίνας ανακοίνωσε στους συνεργάτες της ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας, κ. Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, με επιστολή του, στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες δυσμενείς, λόγω επιδημίας, συνθήκες, που διαμορφώνονται καθημερινά και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων αφενός και αφετέρου τις ανάγκες τροφοδοσίας της αγοράς τροφίμων και ποτών, αφού προγραμματίσαμε και αποθεματοποιήσαμε έγκαιρα επαρκείς ποσότητες προϊόντων, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν την όποια ζήτηση μπορεί να διαμορφωθεί, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού, αποφασίσαμε και αναστέλλουμε τη λειτουργία της επιχείρησης για όσο διάστημα κριθεί από τις αρμόδιες αρχές αναγκαία η συνέχιση της τήρησης των μέτρων, που θεσμοθετήθηκαν.

Για το διάστημα αυτό η επιχείρηση θα λειτουργεί με επαρκές προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα μπορεί να καλύψει όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τόσο εσωτερικά και με εξ αποστάσεως εργασία, όσο και σε σχέση με τους πελάτες και προμηθευτές της και τις ανάγκες ομαλής τροφοδοσίας και θα επαγρυπνούμε, για να προσαρμοστούμε και να ανταποκριθούμε γρήγορα σε όποιες νέες συνθήκες διαμορφωθούν. Με την προσπάθεια όλων μας θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση».

Το story μιας βιομηχανίας 125 ετών

 

Ήταν 1895 όταν ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας ιδρύει στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας, το οποίο αρκετά χρόνια αργότερα θα παράξει το «κρασί της Ελλάδας».

Η πρώτη εμφιαλωμένη ρετσίνα, ωστόσο, γίνεται πραγματικότητα από τον Ευάγγελο Μαλαματίνα, ο οποίος, μάλιστα, δέχεται το 1988 τιμητικό δίπλωμα από την Ένωση Ελλήνων Χημικών για την «καρποφόρα προσφορά στον κλάδο οινολογίας». Το λογότυπο της Μαλαματίνας δε, φέρεται να οφείλεται στον γνωστό ηθοποιό Νίκο Σταυρίδη, ο οποίος έλεγε ότι «η ρετσίνα αποτελεί κλειδί στο στομάχι μου».

Με το πέρασμα των χρόνων η Μαλαματίνα έγινε γνωστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με την ετήσια κατανάλωση να υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατομμύρια φιάλες. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η βιομηχανία βρισκόταν  σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, οι οποίες έθεσαν ως όρο για την αναδιάρθρωση των χρεών της την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Δουμπιά. Προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της τελευταίας αναδείχθηκε προ ολίγων ημερών η οικογένεια Σαράντη, που ελέγχει τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (σ.σ. Όλυμπος, Τυράς).

Αξίζει να επισημανθεί πως σε έρευνα της New Times Research, η Μαλαματίνα κατέλαβε την 82η θέση σε σύνολο 83 βιομηχανιών, όσον αφορά στα κέρδη, κλείνοντας τη χρήση του 2018 με ζημιές (13,5 εκατ. ευρώ έναντι 14,4 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο).

Μοντέλο… Μαλαματίνας φοβάται η αγορά

 

«Η Μαλαματίνα μπορεί να ήταν η πρώτη που ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω κορονοιού, όχι, όμως και η τελευταία». Η δήλωση κορυφαίου στελέχους της αγοράς είναι ενδεικτική του φόβου, που επικρατεί στο εγχώριο επιχειρείν, αναφορικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.»

Όπως εξηγεί, τα… ρολά είναι πιο πιθανό να κατέβουν για εταιρείες μικρότερου μεγέθους, καθώς οι πολυεθνικές διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. «Η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από μέτρα, προκειμένου να στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η πανδημία έρχεται μετά από μία οδυνηρή 10ετή οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, ως προς τη διάρκεια, αλλά και την έκτασή της, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη», καταλήγει.