Γιούνκερ: «Πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στον Ερντογάν, αν δεν αλλάξει συμπεριφορά»

9 mins read

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα και συγκεκριμένα στη Μαρία Βασιλείου, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάνει λόγο για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει η ΕΕ να δείξει ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ευρωπαϊκά. 

«Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν θα θεωρούσα ποτέ δυνατόν όταν ξεκινούσε τη θητεία του. Συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στην περιοχή αυτή του κόσμου και η EE πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ είναι ο διαμεσολαβητής με την πλήρη έννοια του όρου, πρέπει να μιλήσουμε μαζί, μαζί με την Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο. Δεν πρέπει να δεχτούμε τη στρατηγική του Ερντογάν να διαιρέσει τα κράτη-μέλη σχετικά με το ελληνοκυπριακό – τουρκικό πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε στην πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου» δηλώνει ο Γιούνκερ για να προσθέσει: 

«Δεν υπήρξα ποτέ υποστηρικτής των κυρώσεων, οπουδήποτε επιβάλλονται, γιατί δεν είναι τρόπος αυτός για να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα. Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων είναι η ουσία. Αλλά αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, τότε θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις».

 Σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ ο Γιούνκερ σχολιάζει ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας είναι χρήσιμες, αλλά (το αποτέλεσμα) δεν εξαρτάται από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευθύνη έχει η Τουρκία».

Facebook Comments