ΑρχικήΕπικαιρότηταΓραβάνης εναντίον Κούβελα: «Προβληματική για τη δημόσια υγεία η δήλωσή του»

Γραβάνης εναντίον Κούβελα: «Προβληματική για τη δημόσια υγεία η δήλωσή του»

O καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης, με ανάρτηση του στο Facebook έκανε λόγο για ατεκμηρίωτες δημόσιες δηλώσεις για τα εμβόλια.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αχιλλέα Γραβάνη 

ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Η δημόσια τοποθέτηση καθηγητή φαρμακολογίας σήμερα στο MEGA ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται παράγουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού τα οποία μολύνουν τους ανεμβολιαστους και τους θέτουν σε κίνδυνο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη και προβληματική για τη δημόσια υγεία. Τα όργανα του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θα πρέπει να καλέσουν τον συγκεκριμένο καθηγητή να τεκμηριώσει επιστημονικά τις απόψεις του. Ενημέρωσα τους αξιότιμους επικεφαλής των τριών φορέων για την αναγκαιότητα της διευκρίνισης του θέματος.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας υποστήριξε μιλώντας στο MEGA ότι ήδη το ποσοστό του εμβολιασμού παγκοσμίως είναι υπερβολικό, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου των παρενεργειών, και ότι οι κάτω των 40 ετών, εάν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να τους τοποθετεί στις ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να εμβολιαστούν.

«Ο εμβολιασμός είναι ήδη υπερβολικός»

«Όταν μιλάμε για ένα καινούργιο φαρμακευτικό προϊόν, εμείς, δε θέλουμε καθόλου μια διείσδυση πάνω από 10%, γιατί αν γίνει κάτι στραβό είναι όλεθρος. Αυτός ο εμβολιασμός είναι ήδη υπερβολικός, γίνεται γρήγορα για τα μέτρα ελέγχου που μπορούμε να πάρουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να πηγαίνουν τα φαρμακευτικά προϊόντα εκεί που υπάρχει απόλυτη ένδειξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας.

«Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να εμβολιαστούν»

«Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να το κάνουν το εμβόλιο. Η μέση ηλικία θνητότητας είναι 79. Πάνω από 60 ετών, η σχέση κόστους – οφέλους τείνει στο όφελος, οπότε σωστά γίνεται ο εμβολιασμός. Σε έναν άνθρωπο κάτω από 40 ετών, το εμβόλιο δίνει 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από το γενικό πληθυσμό. Αν δεν κινδυνεύει ένας άνθρωπος, για ποιο λόγο να κάνει το εμβόλιο;», τόνισε ο κ. Κούβελας σχετικά με τους κάτω των 40 ετών.

Ο ίδιος, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι κακώς εμβολιάστηκε η Ανθή Βούλγαρη.

«Είναι προσωπικό θέμα του καθενός αν εμβολιάστηκε, και έχει να κάνει με τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει και τις επαφές που έχει. Ναι, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, κακώς έκανε η κ. Βούλγαρη το εμβόλιο. Ξέρω ότι δεν είχε πρόβλημα η κ. Βούλγαρη και για αυτό είπα ότι κακώς έκανε το εμβόλιο. Το θέμα μας είναι το εξής: Οποιοσδήποτε όταν είναι γιατρός πρέπει να καλεί όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να στέλνει “κίτρινα κάρτα” ακόμα και αν βγάλει μπιμπίκι ο εμβολιασμένος. Τα προϊόντα αυτά δεν ξέρουμε τι ανοσία κάνουν, δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται από Σεπτέμβρη. Άρα η πολιτική μας είναι έωλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας.

Μιλώντας στο Kontra δήλωσε αναφορικά με το διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους: «Δεν πρέπει να χωρίσουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει από τον εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει. Γιατί να κυκλοφορεί αυτός ελεύθερα; Με ποια λογική;»

*Με πληροφορίες από το megatv.com