Γραβάνης: «Καμπανάκι για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και ελπίδες για το εμβόλιο»

32 mins read

Ο καθηγητής της Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο για τις εξελίξεις με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά και το δεύτερο πιθανό κύμα.

«Η καραντίνα και ο τρόπος με τον οποίον βγήκαμε από την καραντίνα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός και το αποδεικνύουν (…) Η πολιτεία έχει οργανώσει ένα τρόπο εξόδου από την καραντίνα και θα πρέπει να τον σεβαστούμε γιατί έχει να κάνει με μοντέλα τα οποία έχει κάνει η επιτροπή υπεύθυνη επιτροπή και κατά συνέπεια ξέρουν οι συνάδελφοι πώς θα βγούμε σιγά σιγά από την καραντίνα», εκτίμησε εξ αρχής ο κ. Γραβάνης.

Ωστόσο υπογράμμισε τον δικό του προβληματισμό για τη διαχείριση που γίνεται από αρκετούς συμπολίτες μας και ειδικά από την εκκλησία: «Είναι κρίμα (…) να χάσουμε την ευκαιρία να βγούμε από την καραντίνα αποτελεσματικά. Είναι η εικόνα ορισμένων σταθμών του μετρό, ορισμένων παραλίων και το θέμα της θείας μετάληψης από συμπολίτες μας την Κυριακή. Θέλω να κάνω το εξής σχόλιο όσον αφορά την εκκλησία, που προφανώς έχει το δικαίωμα να λειτουργεί με έναν τρόπο ο οποίος είναι αυτός που της αρμόζει όμως δεν είναι θέμα μόνο πίστης, εάν εγώ πάω να μεταλάβω μολυνθώ, δεν αφορά μόνο τον εαυτό μου και τους ανθρώπους του σπιτιού μου αλλά και στους άλλους. Άρα το θέμα του πώς αντιλαμβάνομαι τη Θεία Μετάληψη αφορά και τους άλλους. Υπάρχει επιστήμη και υπάρχει και η πίστη, αντιλαμβάνομαι την πίστη των συναδέλφων και τη σέβομαι. Όμως στο βαθμό που η πίστη αφορά και άλλους συμπολίτες μας θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Ακούστηκε υπερβολή ότι στη Θεία Μετάληψη αν πάρουμε δηλητήριο και μετά λάβουμε δεν θα πάθουν τίποτα (…) Δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν αρμόζουν στην εκκλησία».

«Πρέπει οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή έχουμε κρούσματα από 2-3 εβδομάδες πριν αρχίσουμε να μετράμε τα κρούσματα από την συνετή και υπεύθυνη στάση μας αυτό τον καιρό που βγαίνουν από Τετάρτη. Φανταστείτε λοιπόν τέλος Ιουνίου να έχουμε ένα μικρό μεγάλο δεν ξέρω το οποίο θρίλερ. Θα ακουστεί διεθνώς πρόβλημα όλους τους συμπολίτες μας επιχειρηματίες οι οποίοι επενδύουν τώρα για να ξεκινήσουν (…) Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, δεν είμαι μόνος μου υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που συμμερίζεται την αγωνία αναφέρομαι», τόνισε ο καθηγητής για τις επιπτώσεις που θα έχει η στάση των πολιτών αυτό τον καιρό.

Σχετικά με τη δημιουργία εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο καθηγήτης έδωσε πολύ καλές κι ελπιδοφόρες ειδήσεις: «Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο νέο για το εμβόλιο, η Moderna,  η εταιρεία βιοτεχνολογίας από τη Βοστώνη η οποία ξεκίνησε πρώτη να δοκιμάζει εμβόλιο και μάλιστα ένα εμβόλιο που είναι προωθημένο, είναι mRNA εμβόλιο, δεν είναι το συμβατικό εμβόλιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αργότερα αν είναι επιτυχές (θα υπάρχει) μαζική γρήγορη παραγωγή του εμβολίου».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής σε συνεργασία με τα εθνικά ινστιτούτα υγείας της Αμερικής, δηλαδή το πιο σημαντικό ίδρυμα έρευνας στην υγεία στην Αμερική, ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου, στο Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον. Σε 45 υγιείς εθελοντές και οι πρώτοι 8, δεν ξεκίνησαν όλοι μαζί την ίδια μέρα οι 45, συμπλήρωσαν τις 45 πρώτες μέρες και η εταιρεία αισθάνεται ασφαλής και η αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία υγείας έρευνα στην υγεία στην Αμερική ότι υπάρχει τέτοια εικόνα, θετική εικόνα τόσο όσον αφορά την τοξικότητα τις ανεπιθύμητες ενέργειες στους 8 πρώτους εθελοντές αλλά και στην αντίδραση των εθελοντών αυτών στο εμβόλιο. (Έτσι) αισθάνθηκαν ασφαλείς να το δημοσιοποιήσουν. Δηλαδή οι 8 δεν έχουν παρενέργειες και έχουν και αντισώματα, οι 8 δεν παρουσίασαν καμία σημαντική παρενέργεια τις πρώτες 45 μέρες, έχουν τίτλο αντισωμάτων που είναι μεγαλύτερος από τον τίτλο των σωμάτων που έχουν οι ασθενείς οι οποίοι έχουν μολυνθεί.

Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής, έχουν απομονώσει πλάσμα από αυτούς τους εθελοντές, έχουν απομονώσει τα αντισώματα τα οποία έχουν δημιουργήσει από το εμβόλιο και έχουν ελέγξει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο στο εργαστήριο καλλιέργειες πολύ πλούσιες σε ιό, καλλιέργειες του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι οι 8 πρώτοι εθελοντές έχουν απαντήσει ελπιδοφόρα.

Έτσι, το FDA λοιπόν αισθάνεται αρκετά ασφαλές να δώσει άδεια ώστε να συνεχίσουν τη μελέτη πλέον σε εξακόσιους νέους εθελοντές ταχύτατα και αν αυτά τα αποτελέσματα είναι το ίδιο και σε μεγάλο αριθμό μέσα στον Ιούλιο να το δώσουν το εμβόλιο σε χιλιάδες πλέον εθελοντές καταρχάς στην Αμερική. Άρα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα μία αχτίδα φωτός στο τούνελ. Είναι πολύ σημαντικό αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, εκτίμησε ο καθηγητής.

Για μαζική παραγωγή ο καθηγητής εκτίμησε ότι μπορεί να μην το έχουμε τέλος του χρόνου αλλά αν το εμβόλιο λειτουργήσει θα το έχουμε αυτή την εποχή του χρόνου ενώ σημείωσε ότι δεν θα είναι το μοναδικό εμβόλιο αλλά μάλλον το πρώτο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα