ΑρχικήΕπικαιρότηταΓρηγόρης Γεροτζιάφας: «Δίμηνο lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός στο Δημόσιο»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Δίμηνο lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός στο Δημόσιο»

Ανοικτά ζητούν πλέον οι ειδικοί επιστροφή του lockdown με φόντο τη ραγδαία έξαρση της πανδημίας και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.  Mάλιστα, ζητούν και υποχρεωτικό εμβολιασμό τουλάχιστον στο Δημόσιο.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega:

«Έχουμε μπροστά μας την επιλογή. Lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα δουλέψει αύριο.»

Ο ίδιος εντοπίζει πρόβλημα στρατηγικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα. Εξήγησε αναλυτικά:

«Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο-Μάιο μιλούσαν για τέταρτο κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής».

 

Θωμαΐδης: Μέτρα για να μη φτάσουμε 10.000 κρούσματα

«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα. Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική.

Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής, Νίκος Θωμαΐδης.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα -που πρόσφατα την απορρίψαμε από επίσημα χείλη- ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό μέχρι 15 Νοεμβρίου να έχουμε διπλάσια κρούσματα από ότι σήμερα, δηλαδή 10.000, καθώς, όπως είπε, «η δυναμική της πανδημίας χωρίς μέτρα μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο».