ΑρχικήΕπικαιρότηταΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλουν παραβιάσεις εργασίας και δραματική εικόνα στην εστίαση

ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλουν παραβιάσεις εργασίας και δραματική εικόνα στην εστίαση

Με μελανά  χρώματα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΓΣΕΒΕΕ την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό στην  εργασία και στις επιχειρήσεις μιλώντας στη Βουλή στην συζήτηση της επεξεργασίας της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης που αφορά  στα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο εκπρόσωπος  της ΓΣΕΕ Δημητρης Καραγεωργόπουλος έκανε λόγο για γενικευμένες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας, για ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, για ανεξέλεγκτη τηλε-εργασία με πλήρη κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, και γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές.

Μάλιστα ανέφερε ότι η γνώση αυτών των στοιχείων  δεν είναι θεωρητική αλλά προέρχεται από την καθημερινή επικοινωνία μέσω των οργανώσεων της ΓΣΕΕ, των εργατικών κέντρων, των ομοσπονδιών, από τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της και από τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Καραγεωργόπουλος ανέφερε  ακόμη ότι και αν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας θα πάμε σε απορρύθμιση της εργασίας και σε μεγάλη επισφάλεια στην εργασία.

Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ ο πρόεδρος της Γιώργος Καββαθάς ανέφερε ότι στο εμπόριο το 87% των επιχειρήσεων έχουν μείωση του κύκλου εργασιών κατα  50%.

«Χθες που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα  ήταν δραματικά. Σε  ότι αφορά τον κλάδο αμιγώς της εστίασης ο κύκλος εργασιών έχει πέσει στο 95%. 

Στον καφέ είναι περίπου στο 50%, μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας. Γενικότερα, αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας, είναι ότι τα μέτρα έρχονται, ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο». 

Ο κ. Καββαθάς ζήτησε από την κυβέρνηση  ένα σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου λέγοντας ότι όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε.

«Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες διότι δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. 

Όλο αυτό το αρνητικό κλίμα βάζει σε αδημονία τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, με αποτελέσματα στο επίπεδο της εργασίας. Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε – που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα.»

Αιχμηρός  ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ και για τις τράπεζες λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία, και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη. 

Οι τράπεζες λειτουργούν σαν η χώρα να μην πέρασε από δεκαετή κρίση

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης διότι θα κληθούν να πληρώσουν  τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του μισθού.

«Είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι και όχι να εξευτελίζονται».