Γώγος: «Στη διασκέδαση το μεγαλύτερο ρίσκο, όχι στην εστίαση»

26 mins read

«Η επιτροπή ενημερώθηκε και συμφώνησε για το άνοιγμα στην διασκέδαση και την εστίαση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος, συνεχής επιτήρηση και ότι θα αυτά θα επανεκτιμούνται», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

«Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γώγος. Λόγω του ότι είναι εμβολιασμένοι οι πολίτες σε αυτούς τους χώρους, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ευρεία μετάδοση, ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν, γι’ αυτό ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, καθώς αν οι εμβολιασμένοι κολλήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι τους σε ανεμβολίαστους.

«Έχουμε περάσει τη φάση που πέρυσι τέτοια εποχή δεν μπορούσαμε να εμβολιαστούμε. Έχουμε κάνει κάποια βήματα που χρειάζονται και υπευθυνότητα από τους πολίτες και την ευθύνη του κράτους να ελέγχει», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με τα lockdown και τις απαγορεύσεις. Ένα ποσοστό 70% των πολιτών, στις ηλικίες άνω των 18 ετών είναι εμβολιασμένοι».

«Σημειώνεται μεν επιδημιολογική κάμψη στη χώρα, αλλά είναι και οι περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, γιατί λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού υπάρχει μεγάλη διασπορά. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει έξαρση, αλλά η καμπύλη με τις εισαγωγές, τα εξιτήρια, τη νόσηση, τα βαριά περιστατικά, είναι πολύ χαμηλότερη από πέρυσι», είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο, με την έννοια, ότι η διάθεση κλινών για covid δεν είναι αυτή που ήταν πέρσι και καλώς δεν είναι, σημείωσε, «γιατί παράλληλα τρέχουν και δουλεύουν τα άλλα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι κλίνες covid να είναι πιεσμένες στον βαθμό που λειτουργούν και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό είναι το στοίχημα αυτή την στιγμή, να μετατρέψουμε την νόσο covid σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να εξυπηρετούνται παράλληλα τα άλλα περιστατικά».

Σε σχέση με την πραγματοποίηση των παρελάσεων με την παρουσία του κόσμου, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, ο κ. Γώγος τόνισε ότι θέλει μεγάλη προσοχή όσον αφορά στα μέτρα για τον συγχρωτισμό του κόσμου. «Θα ξαναδούμε πώς είναι τα πράγματα επιδημιολογικά τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν δεδομένα που να αλλάξουν τις εισηγήσεις, γιατί είναι δυναμική η πανδημία. Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση, για να μπούμε στην κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε και την κανονικότητα με λάθος μηνύματα και λάθος εκβάσεις».

Αναφορικά με τα υψηλά νούμερα στους θανάτους, που επιμένουν παρά τη γενικά σταθερή επιδημιολογική εικόνα και με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει και από το 1, κάποιες ημέρες, ο κ. Γώγος ανέφερε δύο σημαντικούς λόγους. Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή εξέλιξη της νόσου.

«Μπορεί δύο σαραντάρηδες να νοσήσουν με το ίδιο ιικό φορτίο και τα ίδια υποκείμενα νοσήματα και ο ένας να καταλήξει, ενώ ο άλλος να μην χρειαστεί να πάει καν στο νοσοκομείο. Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των απωλειών που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, είναι μεγάλος αριθμητικά ο πληθυσμός αυτός στην χώρα μας, γιατί το σύστημα υγείας που πολλοί κατηγορούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, έχει καταφέρει να κρατά τους ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα στην ζωή.

«Όταν λοιπόν, ένα 25% αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστο θα υπάρξει πράγματι μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας». Πάντως, ο καθηγητής, τόνισε ότι υπάρχουν οι 30 νεκροί (σ.σ. χθες), αλλά η θνητότητα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και του πληθυσμού στην χώρα μας, είναι σε καλό επίπεδο.

Facebook Comments