Η Ευρώπη στα πρόθυρα τρίτου αυστηρού lockdown

16 mins read

Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ανακοινώνουν αυστηρότερα μέτρα και μεγαλύτερης διάρκειας lockdown εν μέσω φόβων για τόσο για το νέο κύμα του κορωνοϊού όσο και για το νέο στέλεχος της νόσου που θεωρείται πιο μεταδοτικό και ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία, με τους εμβολιασμούς να μην αναμένεται να προσφέρουν και μεγάλη βοήθεια για ακόμα δύο με τρεις μήνες και τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία.

Η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα μετά από προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι η αποφυγή μετακινήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της εξάπλωσης στη χώρα πιο μεταδοτικών παραλλαγών της Covid-19. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε σύσκεψη του CDU ότι οι αεροπορικές πτήσεις πρέπει να περιοριστούν «στον βαθμό που απλά δεν θα μπορεί κανείς να πάει πουθενά».
Η Βρετανία οδεύει σε παράταση του lockdown “τουλάχιστον” ως τις 8 Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να διαψεύδει τις προσδοκίες για άνοιγμα των σχολείων από τον Φεβρουάριο. Όπως είπε, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα πάει «χέρι-χέρι» με την σταδιακή μείωση των περιορισμών, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών και στην μείωση των κρουσμάτων.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει μια νέα αυστηρή καραντίνα, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά αποτελεσματική.
Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο των συνόρων της σε σχεδόν όλους τους πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα εκεί, προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά των νέων, πιο μολυσματικών στελεχών του κορωνοϊού.
«Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, η Νορβηγία θα εισαγάγει τους αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη χώρα από τις 12 Μαρτίου», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
«Πρακτικά, τα σύνορα θα κλείσουν για όλους όσοι δεν διαμένουν στη Νορβηγία», συμπλήρωσε.
Εξαιρέσεις θα προβλέπονται για κάποιες ομάδες, μεταξύ αυτών τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα από ορισμένες χώρες, ενώ οι περισσότεροι μετανάστες που θα έρχονται να εργαστούν στη χώρα θα αποτρέπονται, εξήγησε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας.
Η Νορβηγία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιβάλει σε λοκντάουν την περιοχή της πρωτεύουσάς της μετά την έξαρση των κρουσμάτων που συνδέονται με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

Facebook Comments