Η μετάλλαξη Όμικρον ανατρέπει τα δεδομένα: Ρεβεγιόν με rapid test για όλους – Τι θα ανακοινωθεί

21 mins read

Το νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού εν όψει των εορτών θα περιλαμβάνει testing, εμβολιασμό και πιστή τήρηση των μέτρων.

Η απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον» και ο κίνδυνος για εκρηκτική αύξηση των μολύνσεων στις γιορτές, φέρνει νέα μέτρα που ακουμπούν και τους εμβολιασμένους.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, καθώς στις 10:00 π.μ. συνεδριάζει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και το μεσημέρι η ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που θα κάνει την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας παραμένει εκτός συζήτησης, με σειρά κυβερνητικών στελεχών να στέλνουν μήνυμα πως δεν πρόκειται να κλείσει εκ νέου η οικονομία. «Έχουμε αποκλείσει το ολικό lockdown» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μόνο την Πρωτοχρονιά με rapid test

Όσοι βγουν για την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test. Το μέτρο των Rapid test δεν προκρίνεται για την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν εκτιμάται ότι είναι επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και για τη διάθεση των τεστ που θα χρειαστούν. Αυτός θα είναι και ο μόνος περιορισμός που θα προστεθεί για την περίοδο των εορτών, με την κυβέρνηση να διατηρεί το υπάρχον πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνική ζωή.

Την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test θα την έχουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο ή φέρουν πιστοποιητικό νόσησης, και τα παιδιά άνω των 5 ετών. Η διάρκεια του θα είναι είτε 48, είτε 72 ώρες και όχι 24, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, για να μην υπάρξει πανδαιμόνιο και συνωστισμός στα φαρμακεία.

Οι εμβολιασμένοι πληρώνουν το rapid test

Το κόστος θα επιβαρύνει τους εμβολιασμένους πολίτες που θα αποφασίσουν να κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή άλλον εσωτερικό χώρο εστίασης, και είναι η πρώτη φορά που επωμίζονται ένα τέτοιο κόστος, παρότι εμβολιάστηκαν.

Στην κριτική που γίνεται, από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. «Θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω τους ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να διασπείρει τον ιό και στην υπόλοιπη κοινότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Tι θα γίνει με τα γιορτινά τραπέζια 

Όσον αφορά στα οικογενειακά τραπέζια, ισχυρή θα είναι η σύσταση για self test από όλους (ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους) προκειμένου να υπάρχει ισχυρή ιχνηλάτηση. Άλλωστε για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει προωθήσει ήδη τη διανομή 2 δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων. Η προτροπή είναι να κάνουν ακόμη και rapid πριν τις συγκεντρώσεις στα γιορτινά τραπέζια.

Οι επιστήμονες θα επεξεργαστούν και την πρόταση για επαναφορά της μάσκας παντού και για όλους, εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για νέα έκρηξη της πανδημίας.

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η Όμικρον ανατρέπει τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε νέα μέτρα για να ανακόψουν την πορεία τους.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα