Η Ουγγαρία υψώνει ηλεκτροφόρο χάρτη στα νότια σύνορά της

15 mins read

Νέος φράχτης με τεχνολογία αιχμής ξεκίνησε να χτίζεται στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στους, ανεπιθύμητους για την χώρα, μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην επικράτειά της και φέρει επίσης αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα από τα οποία ακούγονται «ουρλιαχτά» σε αρκετές γλώσσες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μία από τις κύριες χώρες διέλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ταξίδευαν το 2015 με προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η Βουδαπέστη είχε ανεγείρει από εκείνη την χρονιά έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, εμποδίζοντας την διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ.

«Προσοχή, προσοχή. Σας προειδοποιώ ότι βρίσκεστε στα σύνορα της Ουγγαρίας», ακούγεται από τα μεγάφωνα του νέου φράκτη στα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί.

«Αν καταστρέψετε το φράκτη, περάσετε παράνομα, ή επιχειρήσετε να περάσετε, αυτό θεωρείται έγκλημα στην Ουγγαρία. Σας προειδοποιώ να μην διαπράξετε αυτό το έγκλημα. Μπορείτε να καταθέσετε το αίτημα ασύλου σας στην ζώνη διέλευσης», ακούγεται από το μεγάφωνο.

Οι «ζώνες διέλευσης» είναι οι δύο συνοριακοί σταθμοί, όπου επιτρέπεται να περνούν συνολικά περίπου δέκα μετανάστες την ημέρα. Ο ενισχυμένος με ατσάλι νέος φράκτης θα προκαλεί σε όποιον τον αγγίζει ηλεκτροσόκ, που πηγές αναφέρουν ότι είναι ήπιας μορφής.

Μόλις 10 χλμ. του νέου φράκτη έχουν ανεγερθεί, αλλά αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα εναπομείναντα 140 χλμ., κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία, θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών, με βασικούς εργάτες 700 τροφίμους φυλακών.

«Ο πρώτος φράκτης ήταν μια γρήγορη λύση από την κυβέρνηση, αλλά όχι η ιδανική, καθώς οι παράνομοι διακινητές ανθρώπων έρχονται εξοπλισμένοι με εργαλεία για να τον κόψουν», τόνισε ο δήμαρχος του συνοριακού χωριού Ασοτάλομ, Λάζλο Τοροτσκάι, που είχε ζητήσει από το 2014 το κλείσιμο των συνόρων. Χαρακτήρισε το νέο φράκτη «πολύ πιο σοβαρό» και «απόλυτα καθησυχαστικό».

Η κυβέρνηση έχει προορίσει 123 εκατομμύρια ευρώ για το χτίσιμο του δεύτερου φράκτη. Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Όρμπαν, Γιάνος Λάζαρ δήλωσε σήμερα πως το συνολικό κόστος της φύλαξης των συνόρων, με τις αστυνομικές περιπολίες και τις ζώνες διέλευσης, αγγίζουν το κόστος περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα