ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ παγίδα της Λευκωσίας στην Άγκυρα, ίσως δείχνει το δρόμο και στην...

Η παγίδα της Λευκωσίας στην Άγκυρα, ίσως δείχνει το δρόμο και στην Αθήνα

Η πληροφορία ότι η Κύπρος προτίθεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κρύβει πολύ περισσότερο παρασκήνιο σε σχέση με τις πάγιες θέσεις των δύο χωρών.

Όπως σχολίασε o Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκος στην εκπομπή Brainstorming στο Action24, πρόκειται για μια «παγίδα» που έντεχνα στήνει η Λευκωσία στην Τουρκία. Ας δούμε όμως τι εννοούσε ο Υπουργός.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα της Κύπρου κάνουν λόγο για απόπειρα επίδοσης της σχετικής κλήσης στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα. Ωστόσο ουδείς άνοιξε την πόρτα της πρεσβείας για να παραλάβει τη σχετική κλήση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή πλευρά επιχείρησε να επιδώσει και μέσω φαξ τη συγκεκριμένη κλήση, τρόπος που θεωρείται επαρκές αποδεικτικό στοιχείο ενημέρωσης της Τουρκικής διπλωματίας. Πρόκειται για μια πρόταση που φέρνει σε δύσκολη θέση την τουρκική διπλωματία καθώς όποια και αν είναι η στάση της, θα καταγράψει απώλειες από την υφιστάμενη κατάσταση. Για να προσφύγουν από κοινού δύο μέρη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να έχουν προηγηθεί μεταξύ τους διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε δύο τομείς.

Αφενός στο επίδικο αντικείμενο, δηλαδή σε αυτό επί του οποίου θα κληθεί να αποφασίσει το δικαστήριο και αφετέρου στη βάση ποιου δικαίου θα ζητήσουν να δικαστεί η υπόθεση τους. Αν και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο η Άγκυρα να δεχθεί την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, αν το πράξει, ουσιαστικά θα προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι αυτό και θεωρείται απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Από την άλλη πλευρά, αν αποφασίσει να μην ανταποκριθεί, θα δώσει ένα ακόμη σοβαρό επιχείρημα στην Κυπριακή πλευρά ώστε να υποστηρίξει ότι η Τουρκία είναι το προβληματικό μέρος στη συγκεκριμένη διαμάχη, γεγονός που δεν θα μπορεί να παραγνωρίσει ο διεθνής παράγοντας.

Άλλωστε μετά την πιθανολογούμενη άρνηση της Τουρκίας, η Λευκωσία έχει τη δυνατότητα να προσφύγει μονομερώς στη Χάγη. Η όποια απόφαση βεβαίως δεν δεσμεύει την Τουρκία, η οποία και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Πηγές που γνωρίζουν καλά τα διπλωματικά θέματα, σχολίασαν στο DP ότι η στάση της Κύπρου είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και δεν θα απέκλειαν να κινηθεί και η Αθήνα με τον ίδιο τρόπο, δεδομένου ότι πλέον υπάρχει αμφισβήτηση και της ελληνικής ΑΟΖ από την πλευρά της Τουρκίας.