Η θαλάσσια βλέννα από την Τουρκία έφτασε στη Λήμνο!

14 mins read

Με βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά αρχίζουν να γεμίζουν οι θάλασσες στην Λήμνο. Η θαλάσσια βλέννα που ως επιδημιολογική βόμβα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη θάλασσα του Μαρμαρά, κυρίως στον τουρισμό αλλά και στην αλιεία, έκανε την εμφάνιση της και στην παραλία του Αγίου Σώζοντα.

Φωτογραφίες από το limnosfm100 αποτυπώνουν την κατάσταση.

Έφτασε Λήμνο η θαλάσσια βλέννα του Μαρμαρα | Τεράστια η ζημιά στην Ίμβρο

IMG 20210623 133726

Λουόμενοι της παραλίας στο Ρωμέικο Γιαλό ανέφεραν πως παρατήρησαν βλέννα και στην συγκεκριμένη παραλία, με πολλούς να αναρωτιούνται, αν η ουσία αυτή είναι βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό ή όχι. Για την ώρα, απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει, όμως ο Δήμος Λήμνου προχώρησε στη λήψη δείγματος από τις παραλίες του νησιού ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ), που παρακολουθούν την περιοχή του βορείου Αιγαίου για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από αλιείς για την επανεμφάνιση του φαινομένου. «Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν εντοπιστεί επιφάνειες με βλέννα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου. Το φαινόμενο φαίνεται να είναι εντονότερο απ’ ό,τι πριν από τον Απρίλιο, οπότε είχε επανεμφανιστεί», λέει ο Σωτήρης Ορφανίδης, βιολόγος – υδροβιολόγος στο ΙΝΑΛΕ.

«Οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο ανοιχτές και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόση βιομάζα – γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο διαυγείς», λέει η Καλλιόπη Πάγκου, βιολόγος – ωκεανολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). «Επιπλέον, αν ένα μέρος της βλέννας έρθει από τον Μαρμαρά στο Αιγαίο, σιγά σιγά θα διαλυθεί εξαιτίας των έντονων κυματισμών. Μπορεί τα θαλάσσια ρεύματα να το μεταφέρουν, αλλά δεν θα αντέξει πολύ σε ανοιχτή θάλασσα. Το φυτοπλαγκτόν αυτό, πάντως, υπάρχει ως είδος και στις ελληνικές θάλασσες, αλλά γενικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι… τέρας!».

Πάντως, στο τουριστικό νησί της Ίμβρου ο προβληματισμός είναι τεράστιος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του CNN Τurk. Μάλιστα, σε πολλά σημεία η θάλασσα δε φαίνεται, αφού η βλέννα έχει καλύψει όλη την επιφάνειά της.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα