Ήρθαν στην Ελλάδα τα χάπια της Merck – Ποιοι θα λάβουν τη νέα θεραπεία

13 mins read

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη από την περασµένη εβδοµάδα οι πρώτες 5.760 σειρές θεραπειών (χάπια) της εταιρείας Merck (MSD), κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για το αντιιικό φαρµακευτικό σκεύασµα µε την εµπορική ονοµασία «Lagevrio» (µολνουπιραβίρη), το οποίο αναπτύχθηκε από την αµερικανική φαρµακευτική εταιρεία Merck, γνωστή στη χώρα µας µε την ονοµασία MSD, σε συνεργασία µε τη Ridgeback Biotherapeutics.

Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, τα χάπια, θα χορηγηθούν άµεσα, στο πλαίσιο κλινικής µελέτης, σε εξωνοσοκοµειακούς ασθενείς στη χώρα µας. Η αδειοδότηση του φαρµάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΜΑ) αναµένεται εντός του τρέχοντος Ιανουαρίου, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από την αρµόδια ρυθµιστική Αρχή του Ηνωµένου Βασιλείου.

Η Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας αναµένεται εντός των αµέσως προσεχών ηµερών να καθορίσει το πλαίσιο και το σχετικό θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη χορήγηση του φαρµάκου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Θα χορηγείται αµέσως µετά τη διάγνωση, προκειµένου να εµποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί µέσα στον ανθρώπινο οργανισµό.

«Θα είµαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβουν και µε βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα µπορούν να τα χορηγήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά την Πρωτοχρονιά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκοµείο αναφοράς της Αθήνας «Σωτηρία».

«Όχι» για κάτω των 18

∆εν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή η µολνουπιραβίρη µπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων. Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντοµότερο δυνατό µετά τη διάγνωση της νόσου COVID-19 και εντός 5 ηµερών από την έναρξη των συµπτωµάτων. Το φάρµακο, που διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαµβάνεται δύο φορές ηµερησίως για πέντε ηµέρες.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Το Lagevrio δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, ούτε σε γυναίκες που µπορούν να µείνουν έγκυες και δεν χρησιµοποιούν αποτελεσµατική αντισύλληψη.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα