ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ φωτιά στη Μονή του Οσίου Λουκά μέσα από φωτογραφίες- Θλιβερές εικόνες...

Η φωτιά στη Μονή του Οσίου Λουκά μέσα από φωτογραφίες- Θλιβερές εικόνες για το μνημείο της UNESCO

Μετά τη πυρκαγιά στη Βοιωτία που άγγιξε και τη Μονή του Οσίου Λουκά την Τετάρτη, ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης.

“Το Μοναστήρι, χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα κοντά στην αρχαία Στείριδα,  αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της μεσοβυζαντινής εποχής στον ελλαδικό χώρο. Στη διάρκεια των δέκα περίπου αιώνων από την ίδρυσή του, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές περιπέτειες του τόπου, κερδίζοντας την εύνοια αυτοκρατόρων και αξιωματούχων στα βυζαντινά χρόνια.

Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας περιήλθε στην κατοχή τάγματος καθολικών μοναχών και γνώρισε την καταστρεπτική μανία και λεηλασία των κατακτητών, Καταλανών και Τούρκων. Στον αγώνα του 1821 αποτέλεσε το ορμητήριο αρματολών και κλεφτών”( www.daa.gov.gr.).

Η φωτιά στον ιστορικό χώρο του  μνημείου που είναι εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προκάλεσε ζημιές σε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη ενός εγκαταλελειμμένου κελιού ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.

Από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος. «Δεν δεν έκανα τίποτα, παρά μόνο αυτό που έπρεπε», είπε συγκινημένος ο μητροπολίτης μιλώντας στον Alpha.

Ευχαρίστησε τους πάντες που με τον τρόπο τους συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς καθώς όπως είπε τα πύρινα μέτωπα ήταν πολλά. «Οι ναοί σώθηκαν όμως γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέραμε», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.