ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ κυβέρνηση αποφασίζει για την κηδεία του Κωνσταντίνου - Μητσοτάκης: «Τον λόγο...

Η κυβέρνηση αποφασίζει για την κηδεία του Κωνσταντίνου – Μητσοτάκης: «Τον λόγο έχει πια η ιστορία»

Σύμφωνα με πληροφορίες του daily post, τις πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το εξής σενάριο: ταφή στο Τατόι, λαϊκό προσκύνημα αλλά όχι ταφή δημοσία δαπάνη με τιμές αρχηγού κράτους.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα το πρωί σε διυπουργική σύσκεψη, σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απάντηση η διυπουργική σύσκεψη, είναι εάν η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει δημοσία δαπάνη ή όχι.

Το θέμα χειρίζεται, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Με τα ως τώρα δεδομένα, δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο μια κηδεία δημόσια δαπάνη. Θα φανεί, αν θα υπάρξει κάποια άλλη τιμή, κατώτερης βαθμίδας, ως ορίζει ο νόμος, και αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Κωνσταντίνος θα ενταφιαστεί στο Τατόι, εκτός αν ορίσει διαφορετικά η οικογένεια. Σημειωτέον, εκεί ενταφιάστηκε και η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία πέθανε το 1981, σε πολύ πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες και με νωπές τις μνήμες του δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό.

Προ εβδομάδος στο Μαξίμου βρέθηκαν στενοί συγγενείς του Κωνσταντίνου, οι γιοι του Νικόλαος και ο Παύλος, για να συζητήσουν την υπόθεση. Συνοδεύονταν από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας.

Μητσοτάκης: «Επίλογος, σε ανθρώπινο επίπεδο, ενός κεφαλαίου που έκλεισε οριστικά το 1974»

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής”, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

   Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει στη δήλωσή του:

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα, τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στα διεθνή Μέσα

Στον θάνατο του τέως βασιλιά της Ελλάδος, Κωνσταντίνου, αναφέρονται σήμερα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία φιλοξενούν την είδηση με ανάλογες νεκρολογίες.

Μάλιστα τα βρετανικά μέσα αναφέρονται στις σχέσεις του εκλιπόντα τέως βασιλιά με την βρετανική οικογένεια, όπως το ότι ήταν δεύτερος ξάδερφος του Κάρολου και ένας από τους νονούς του πρίγκιπα Ουίλιαμ.