Η Πρόεδρος της ΔΟΔ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στην Ελλάδα

14 mins read

Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα που ενισχύει τη θέση των δημοσιογράφων, η Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί  με την αρμόδια Υπουργό Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

«Τα πνευματικά τους δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον απασχολούν όλους του δημοσιογράφους, διεθνώς. Ο νέος ελληνικός νόμος, με ποσοστά για τους δημοσιογράφους, κατά περίπτωση 15% ή 25%, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη όπως η χώρα μου.

«Τα πνευματικά τους δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον απασχολούν όλους του δημοσιογράφους, διεθνώς. Ο νέος ελληνικός νόμος, με ποσοστά για τους δημοσιογράφους, κατά περίπτωση 15% ή 25%, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη όπως η χώρα μου η Γαλλία, όπου δεν προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό για τους Γάλλους δημοσιογράφους επί του συγγενικού δικαιώματος που θα εισπράξουν οι εκδότες από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Αξίζετε θερμών συγχαρητηρίων γι’ αυτό κυρία υπουργέ» επεσήμανε η κυρία Pradalie.

«Συνεργαστήκαμε», απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «με τους δημοσιογράφους στη διαμόρφωση του νόμου που ενσωμάτωσε την Οδηγία 790/2019 και είναι πεποίθησή μου ότι το επάγγελμα πρέπει να προστατευθεί και μέσα από άλλες Ευρωπαϊκές Οδηγίες», επεσήμανε η υπουργός και συμπλήρωσε, σχετικά με τον υπό σύσταση Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης «ΞΕΝΟΦΩΝ»: «είναι μία πολύ καλή κίνηση που μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε ένα μηχανισμό απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων εκεί που ανήκουν».

Η πρόεδρος της ΔΟΔ επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και συνεχάρη την ΕΣΗΕΑ και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις της Ελλάδας για την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός αμιγώς δημοσιογραφικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. «Συνεχίστε την προσπάθεια» είπε η κ. Pradalie και τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσουν ενιαίο, ισχυρό μέτωπο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους έναντι των γιγάντων του Διαδικτύου.

Facebook Comments