ΑρχικήΕπικαιρότηταIATA: Κινδυνεύουν 230.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό στην Ελλάδα

IATA: Κινδυνεύουν 230.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό στην Ελλάδα

Οι προβλέψεις του αντιπρόεδρου της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ)  είναι δυσοίωνες για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση στις αερομεταφορές, στις θέσεις εργασίας και στον τουρισμό σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Ραφαέλ Σβάρτσμαν δήλωσε ότι αν ο κλάδος των αερομεταφορών δεν καταφέρει να κάνει μια βιώσιμη επανεκκίνηση σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, θα κινδυνεύσουν να χάσουν την δουλειά τους 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, καθώς κάθε θέση εργασίας σε αυτόν τον τομέα, συνδέεται και επηρεάζει ακόμα 24 θέσεις εργασίας σε σχετιζόμενους κλάδους.

Χαρακτηριστικά είπε «Μπορείτε να φανταστείτε τον μεγάλο αριθμό των θέσεων εργασίας που θα χαθούν».

Αναφερόμενος  στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ εκτιμά πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στις αερομεταφορές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες 230.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, και οι ζημιές για την ελληνική οικονομία θα αγγίξουν φέτος τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ.  «Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι θα μειωθεί η αεροπορική κίνηση κατά 52% , κάτι που μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια λιγότερους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα», είπε, μιλώντας στην εκπομπή 10 της ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας.

Ακόμη, ο Ραφαέλ Σβάρτσμαν σχολίασε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αερομεταφορές, λέγοντας ότι το υπό επεξεργασία πλάνο για το restart είναι πολύ καλό και υπάρχει ικανοποίηση για τον διάλογο, αλλά σε ό,τι αφορά την οδηγία για τις αποζημιώσεις των επιβατών, υπάρχει δυσαρέσκεια κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Ειδικότερα, ανέφερε «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Θα έλεγα ότι είναι αποτέλεσμα χαμηλής απόδοσης από την Κομισιόν γιατί έχουμε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή έλλειψη σε μετρητά στον τομέα των αερομεταφορών. Προτείναμε να υπάρχει μία μεγαλύτερη επέκταση του χρόνου των αποζημιώσεων, προφανώς με vouchers. Αλλά να δοθούν οι αποζημιώσεις. Τελικά η Κομισιόν δεν επανήλθε με μία πρόταση που θα βελτιώσει κάπως την κατάσταση αλλά αντίθετα μπορώ να πω ότι με την εισήγησή της περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα».