ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει στα μπλε τιμολόγια από 17 Ιανουαρίου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει στα μπλε τιμολόγια από 17 Ιανουαρίου

Τα σταθερά εξάμηνα τιμολόγια ρεύματος θα καταργηθούν από τις 17 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Ελλάδας με ευρωπαϊκή οδηγία που στοχεύει στην παροχή μεγαλύτερου ελέγχου στο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει πως οι υφιστάμενες εξάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, ενώ η αγορά θα πλημμυρίσει με νέες επιλογές 12μηνων τιμολογίων. Η στροφή των καταναλωτών προς τα σταθερά τιμολόγια με προκαθορισμένες χρεώσεις έχει ενταθεί, καθώς η αστάθεια των τιμών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν τη μεταβλητότητα στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η τάση, που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και ενισχύθηκε πρόσφατα, συνεχίζεται δυναμικά. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πάνω από το 50% των νέων συμβολαίων που υπογράφονται πλέον αφορά σταθερά τιμολόγια. Για τους καταναλωτές, η ασφάλεια που παρέχουν αυτά τα συμβόλαια αποτελεί σημαντικό κίνητρο, ενώ παράλληλα οι χαμηλές χρεώσεις, με τιμές κάτω από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσφέρουν σημαντική οικονομική ανακούφιση.

Για παράδειγμα, η τρέχουσα τιμολογιακή πολιτική του Ιανουαρίου εμφανίζει τιμές που κυμαίνονται από 15,4 έως 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα πράσινα τιμολόγια, ενώ τα σταθερά τιμολόγια με χρέωση 9,9 λεπτών ανά κιλοβατώρα είναι φθηνότερα έως και κατά 75,8%.

Η εισαγωγή των 12μηνων συμβολαίων δεν καταργεί πλήρως τα εξάμηνα τιμολόγια, αλλά τα μετατρέπει σε συμβόλαια με «κίτρινη σήμανση». Αυτά τα νέα εξάμηνα τιμολόγια δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, σε αντίθεση με τα 12μηνα συμβόλαια, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους παρόχους ενέργειας.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Παρόχων Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) εξέφρασε ήδη αντιρρήσεις σε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), ζητώντας να διατηρηθεί η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης και στα εξάμηνα συμβόλαια, τονίζοντας πως η αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) που απαιτείται για τη διατήρηση σταθερών χρεώσεων για ένα εξάμηνο έχει κόστος για τους παρόχους.

Στην ίδια επιστολή, ο ΕΣΠΕΝ υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή οδηγία δεν αποκλείει συμβόλαια μικρότερης διάρκειας των 12 μηνών, αν και η ΡΑΑΕΥ και το ΥΠΕΝ φαίνεται να ερμηνεύουν την οδηγία ως απαγορευτική για τιμολόγια σταθερών χρεώσεων κάτω του έτους.

Το νέο πλαίσιο για τα σταθερά τιμολόγια («μπλε τιμολόγια») θα ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, μετά από εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, και θα περιλαμβάνει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα υπόκειται σε χρηματική ποινή αν επιλέξει να διακόψει το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.

Μέχρι τα τέλη του 2024, στην αγορά κυκλοφορούσαν περίπου 14 σταθερά τιμολόγια με χρεώσεις κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, εκ των οποίων τα 6 είχαν χρέωση κάτω από 10 λεπτά. Η αγορά αναμένεται να εμπλουτιστεί σύντομα με νέα, εξίσου ανταγωνιστικά προϊόντα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ