ΑρχικήΕπικαιρότηταΉθελαν νεκρό αστυνομικό στου Ζωγράφου - Γιατί δεν προειδοποίησαν για τη βόμβα

Ήθελαν νεκρό αστυνομικό στου Ζωγράφου – Γιατί δεν προειδοποίησαν για τη βόμβα

Το ύποπτο αντικείμενο που βρέθηκε κοντά στο Α.Τ. Ζωγράφου, ήταν ένα ενεργός εκρηκτικός μηχανισμός που «θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ακόμη και νεκρό» θεωρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι μέσα στον μηχανισμό εντοπίστηκε πυρίτιδα, καθώς επίσης και δεκάδες καρφιά.

Η βόμβα ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί και, μάλιστα, μόλις λίγη ώρα με τον εντοπισμό της.

Στην περιοχή ακούστηκαν δύο ήχοι εκρήξεων, καθώς ο πρώτος ήταν από την ελεγχόμενη έκρηξη που προκάλεσαν οι πυροτεχνουργοί, ενώ ο δεύτερος από εκείνη του μηχανισμού.

Διαπιστώθηκε ότι  η βόμβα ήταν εγκατεστημένη μέσα σε μεταλλικό σωλήνα και ολόκληρος ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο.

Αυτή την ώρα, στα εργαστήρια οι πυροτεχνουργοί ερευνούν το λάθος που υπήρχε στη συνδεσμολογία και δεν οδήγησε στην έκρηξη της βόμβας.

Γιατί δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν αναλάβει την έρευνα,  προβληματίζονται με το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για έναν μηχανισμό που είχε καρφιά, ρολόι, πυρίτιδα και ένα μπουκάλι με συνδεσμολογία που, κατά πληροφορίες, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τρομοκρατικές οργάνωσεις.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές είναι τρία:

– το πρώτο θέλει τους δράστες να μην ήθελαν να ειδοποιήσουν τις αρχές με στόχο να πραγματοποιήσουν ένα «τυφλό» χτύπημα

– το δεύτερο θέλει να τους «νίκησαν» οι συγκυρίες. Να άφησαν, δηλαδή, το κουτί στο τοιχίο και να το είδε ο διοικητής του ΑΤ Ζωγράφου πριν να προλάβουν να κάνουν το προειδοποιητικό τηλεφώνημα

– το τρίτο σενάριο -που συγκεντρώνει και τις μικρότερες πιθανότητες- είναι ο μηχανισμός να μην μπορούσε να εκραγεί καθώς στόχος των δραστών ήταν απλά να στείλουν μήνυμα ότι έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα και να κατασκευάσουν έναν τέτοιο μηχανισμό και να τον αφήσουν «κάτω από τη μύτη» των αρχών, δίπλα σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Νωρίτερα

Νέες πληροφορίες για το ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε κοντά στο Α.Τ. Ζωγράφου αναφέρουν ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τον ΑNT1, πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Τον εκρηκτικό μηχανισμό αντιλήφθηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος την ώρα που πάρκαρε τη μοτοσικλέτα του έξω από τη μάντρα της Πανεπιστημιούπολης. Ο αξιωματικός είδε καλώδια και ρολόι συνδεδεμένα με ένα μπουκάλι που ήταν τοποθετημένα πίσω από τη μάντρα και ειδοποίησε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Αμέσως αποκλείστηκε το σημείο, ενώ οι πυροτεχνουργοί που έφτασαν εκεί διαπίστωσαν ότι πρόκειται πράγματι για εκρηκτικό μηχανισμό. Στην συνέχεια προχώρησαν σε δυο ελεγχόμενες εκρήξεις για την εξουδετέρωση του μηχανισμού.