Καθηγητής Σύψας: «Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα»

23 mins read

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με το άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού, μιλώντας και για το ενδεχόμενο εισαγωγής κρουσμάτων.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο OPEN, ανάφερε ότι  «κίνδυνος των εισαγόμενων κρουσμάτων υπάρχει,  μιας και δεν θα γίνονται τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες πριν έρθουν στη χώρα μας», σπεύδοντας, ωστόσο, να καθησυχάσει λέγοντας «θεωρώ ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς κρούσματα, θα αντιμετωπίσουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά θα αντιμετωπίσουμε επαρκώς».

Αναφερόμενος στους τουρίστες  που θα φτάσουν στη χώρα μας, ο λοιμωξιολόγος επισήμανε ότι «Θα γίνεται τεστ. Αν έρχεται ο επισκέπτης από ενδημική χώρα θα κάνουμε περισσότερα τεστ. Όταν μεταβεί στον τόπο που θα κάνει διακοπές, θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα. Θα γίνεται άμεσα τεστ αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα και θα απομονώνεται αμέσως. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η ιχνηλάτηση».

«Κανόνας απαράβατος, θα είναι η απόσταση», επεσήμανε για μία ακόμα φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι θα τηρούμε αποστάσεις «ανεξαρτήτως προελεύσεως. Η απόσταση θα γίνει ο μεγάλος κανόνας. Όχι να πούμε, είναι φίλος μου, τον ξέρω, τον βλέπω καλά. Μεγάλο λάθος. Όπως τηρούμε απόσταση από τον τουρίστα, θα τηρούμε και από τον Έλληνα που γνωρίζουμε».

Για τις πισίνες

Ο κ. Σύψας μίλησε και για τις πισίνες, λέγοντας ότι  «Με τα μέτρα που έχουν παρθεί εξασφαλίζεται η απόσταση των δύο μέτρων. Δεν μας ενδιαφέρει το νερό. Τα τετραγωνικά μας ενδιαφέρουν. Η επίβλεψη θα επαφίεται στον ιδιοκτήτη της πισίνας. Η οδηγία είναι να υπάρχει υπάλληλος που θα επιβλέπει τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στην πισίνα. Ο ιός δεν ταξιδεύει στο νερό είτε είναι χλωριωμένο είτε είναι της θάλασσας».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «για ένα με δύο χρόνια θα τηρούμε αποστάσεις. Να το συνηθίσουμε…».

Τόνισε δε για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων ότι «Το προσωπικό θα εκπαιδευτεί πλήρως από τον γιατρό του ξενοδοχείου για το πώς θα φέρεται αλλά και για το πώς θα εντοπίζει κρούσματα. Σκοπός είναι να μην έχουμε προσωπικό που θα μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο συνεχώς».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε ακόμη ότι αν υπάρξει έξαρση «δεν θα διστάσουμε ακόμα και να σταματήσουμε τον τουρισμό. Τα σποραδικά κρούσματα θα τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε, βέβαια, σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι. Κάθε μέρα του καλοκαιριού θα υπάρχει σκληρή και καθημερινή επιτήρηση για να μην έχουμε κρούσματα».

Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού που είναι πολύ πιθανό να υπάρξει από το φθινόπωρο, το μήνυμα που έστειλε είναι το εξής: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι ο έβδομος κορωνοϊός που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα όταν κλείσουν τα παράθυρα και ανοίξουν τα σχολεία. Η Υγεία θα είναι καλύτερη, το φάρμακο θα το έχουμε και θα έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά».

Για τα σχολεία

Τέλος, για το μείζον θέμα των σχολείων και το αν θα ανοίξουν ή όχι τόνισε: «Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα