ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαίει για 13η μέρα η φωτιά στο Παπίκιο Όρος

Καίει για 13η μέρα η φωτιά στο Παπίκιο Όρος

Μαίνεται για 13η ημέρα η φωτιά στο Παπίκιο Όρος, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνιες μάχες με τις φλόγες.

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου, όταν άρπαξε φωτιά σε δύσβατο σημείο στην κορυφογραμμή του όρους. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με τη βοήθεια πεζοπόρων τμημάτων καθώς η προσέγγιση των οχημάτων στη φλεγόμενη περιοχή είναι αρκετά δύσκολη.

Ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κούκουρας Κωνσταντίνος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και τόνισε ότι «Θα χρειαστούν μέρες για να σβήσει η πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος».

Μέλος της Δασικής Υπηρεσίας εξήγησε με ανάρτησή του στο Facebook, τον λόγο που δεν μπορεί να σβήσει η πυρκαγιά όλες αυτές τις ημέρες ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους πυροσβέστες για τη μάχη που δίνουν με τη φωτιά.

Οι ριπές των ανέμων είναι έντονες και οι πυροσβέστες χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 ώρες περπάτημα για να φτάσουν στο μέτωπο. Μάλιστα κάποιοι διανυκτερεύουν στο βουνό με 0°C.

«Οφείλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους πυροσβέστες των πεζοπόρων τμημάτων, που υπερβάλλοντας εαυτόν, επιχειρούν αυτές τις ημέρες στο Παπίκιο. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με κλίσεις όπου “με το ζόρι κάποιος στέκεται όρθιος” και έντονες ριπές ανέμου που συνεχώς αλλάζουν κατευθύνσεις, 3-4 ώρες περπάτημα για να προσεγγίσουν τα μέτωπα με φόρτο 24ώρου+ (εφόδια και εξοπλισμός), διανυκτέρευση στο βουνό με θερμοκρασία κοντά στους 0°C.

Δυστυχώς, οι δυνάμεις (επίγειες και εναέριες) είναι λιγοστές για τόση μεγάλη έκταση μετώπων και η υγρασία της καύσιμη ύλης εξαιρετικά μικρή.

Το ευτύχημα, από ότι φαίνεται, πως ελάχιστα δέντρα θα νεκρωθούν στις κλειστές ομήλικες συστάδες δρυός, και κυρίως οξυάς, όπου έρπουσα η πυρκαγιά καίει τον φυλλοτάπητα…»

 Δέντρα καταπλάκωσαν όχημα εθελοντή

Τον χάρο με τα μάτια του είδε ένας Εθελοντής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης όταν κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που καίει για 13η συνεχόμενη ημέρα το Παπίκιο Όρος, δύο δέντρα καταπλάκωσαν το όχημα που οδηγούσε προκαλώντας σοβαρότατες υλικές ζημιές.

«Ευτυχώς ο εθελοντής μας, δεν έχει τίποτα το σοβαρό. Ένα χτύπημα στο χέρι, το οποίο προήλθε στην προσπάθειά του να φύγει από το αυτοκίνητο. Από τη βιασύνη του να απομακρυνθεί, έπεσε με αποτέλεσμα να χτυπήσει» σημειώνει για το περιστατικό μιλώντας στο GRTimes, το μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης, Λευτέρης Τσολάκης.

Το αυτοκίνητο ωστόσο υπέστη μεγάλες ζημιές οι οποίες όμως όπως είπε και ο κ. Τσολάκης «αυτά φτιάχνονται. Το σημαντικό είναι ότι δεν κινδύνεψε ο εθελοντής».

Μία βροχή θα σώσει την κατάσταση

Στο μεταξύ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες σε συνεννόηση πάντα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της φωτιάς στο Παπίκιο Όρος, ο Λευτέρης Τσολάκης ανέφερε πως «δυστυχώς το υψόμετρο είναι μεγάλο και νερό εκεί πάνω δεν ανεβαίνει με επίγεια μέσα. Η μόνη μας ελπίδα είναι τα εναέρια αλλά και η βροχή την οποία περιμένουμε εδώ και κάποιες ημέρες να σώσει την κατάσταση αλλά δεν έρχεται» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει δε, πως «η φωτιά ξεκίνησε έρπουσα από ξεραμένες φυλλωσιές, τώρα όμως έχει εξαπλωθεί και στο δάσος και από όσο γνωρίζουμε έχει περάσει και στην Βουλγαρία. Οικισμοί δεν κινδυνεύουν όμως η φωτιά έχει απλώσει αρκετά και κινδυνεύει να καεί ένα πυκνό δάσος που αποτελεί περιβαλλοντικό πνεύμονα».