ΑρχικήΕπικαιρότηταΚακοκαιρία Daniel: Θα χτυπήσει τη χώρα σε τρεις φάσεις- Καταγράφηκαν ήδη πάνω...

Κακοκαιρία Daniel: Θα χτυπήσει τη χώρα σε τρεις φάσεις- Καταγράφηκαν ήδη πάνω από 7.000 κεραυνοί

Αρκετές ημέρες τώρα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία Daniel που εισβάλει στη χώρα, μετά τις  καταστροφικές πυρκαγιές.

H κακοκαιρία Daniel φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ενίσχυση των φαινομένων τις επόμενες ώρες. Στη Φθιώτιδα, κινδύνευσε ένας οδηγός, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή της Ροδίτσας.

Η κακοκαιρία Daniel ετοιμάζεται να «χτυπήσει» περιοχές της χώρας και τα πρώτα μηνύματα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα ήχησαν σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα. Kύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι κεραυνοί.

Το 112 ενεργοποιήθηκε ήδη: «Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» επισημαίνεται στο μήνυμα, ενώ δίνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.


Τι συνέβη στην Κέρκυρα

 

@worldweathernews24tvΚακοκαιρία DANIEL: Ισχυρή καταιγίδα στην Κέρκυρα 4-9-23 ⛈️⛈️.♬ Thunder Sound – Tmsoft’s White Noise Sleep Sounds

Η κακοκαιρία μετά τις φωτιές

Η αγωνία είναι εντονότερη για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές.  Μία από αυτές είναι η Εύβοια, όπου από το μεσημέρι της Δευτέρας βρέχει ασταμάτητα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε τρεις φάσεις θα χτυπήσει τη χώρα η κακοκαιρία «Daniel»

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Επιπλέον, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Η εξέλιξη των βροχοπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο

“Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται στην χώρα τη Δευτέρα 04/09 από την κακοκαιρία Daniel. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου. Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας η περιοχή της Ζαγοράς και την μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ