ΑρχικήΕπικαιρότηταΚακοκαιρία «Ελπίς» : Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Κακοκαιρία «Ελπίς» : Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Επελαύνει το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στη χώρα, την ώρα που πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνεται και στην Αττική.

Στα βόρεια και δυτικά του νομού το έχει ήδη στρώσει, ενώ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα νότια προάστια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μάλιστα, κατά τις 10:30 το πρωί, η πολιτική προστασία έστειλε, μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής, με το οποίο προειδοποιεί για έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

«Ρολά» κατεβάζει το Δημόσιο

Με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, καλούνται οι επικεφαλής εκάστης δημόσιας υπηρεσίας για την αποδέσμευση του προσωπικού τους στις 12.00 μ.μ. το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου.

Εξυπακούεται ότι η πρόωρη αποχώρηση επιτρέπεται για εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οδηγία στους κατοίκους της Αττικής και ειδικά όσους διαμένουν στα βόρεια προάστια να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στέλνει η ΕΛ.ΑΣ λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς, η οποία έχει φέρει χιόνι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Απαγορεύτηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα. Τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου CYCLON στο ρεύμα προς Θήβα.

Διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και χρήση αλυσίδων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

24-1-2022 10:53 ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

1) ΣΤΗ Λ. ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.
2) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΛΟΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.
3) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΆΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.

24-01-2022 10:30 ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ YΠOXPEΩTIKH XPHΣH ANTIOΛIΣΘHTIKΩN AΛYΣIΔΩN:

1) ΣTHN OΔO ΔEPBENOXΩPIΩN AΠO TO YΨOΣ THΣ KANTINAΣ ME THPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO.
2) ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH.
3) ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.

24–01-2022 09:50 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN

1) ΣTHN OΔO ANAΣTAΣEΩΣ (ΠAΠAΓOY) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TA KOIMHTHPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO.
2) ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH.
3) ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.

24-01-2022 08:50 ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN

1) ΣTHN ΛEΩΦOPO ΠAPNHΘOΣ AΠO TO YΨOΣ TOY TEΛEΦEPIK KAI ΣTA ΔYO PEYMATA.
2) ΣTHN OΔO ΔIONYΣOY AΠO TO YΨOΣ TOY 414 ΣNEN ΠPOΣ TON AΓ. ΠETPO. KAI
3) AΠAΓOPEYΣH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN ΦOPTHΓΩN ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN – ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON PEYMA ΠPOΣ ΘHBA.

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μάλιστα εκδόθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς και τους πεζούς για τη μετακίνησή τους και υπογραμμίστηκε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χαρακτηριστικά, οι οδηγοί:

-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

* Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
* Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
* Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
* Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
* Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
* Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
* Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
* Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
* Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
* Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
* Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
* Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

* Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
* Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
* Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
* Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, τη διακοπή και την αποκατάσταση της θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ ενώ απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).

Αλλαγές στα ΜΜΜ

Προβλήματα και στις μετακινήσεις με το μετρό και το τραμ έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ελπίς» που πλήττει με σφοδρότητα την Αττική. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Επίσης, το τραμ προσωρινά τερματίζει στη στάση Λ. Βουλιαγμένης, λόγω έντονης ολισθηρότητας, ενώ κανονικά μέχρι στιγμής διεξάγονται τα δρομολόγια στον ηλεκτρικό.

Προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των καιρικών φαινομένων αναστέλλονται για σήμερα τα απογευματινά τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Κάντζα. 

Οικονόμου: «Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων»

«Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική αναμένεται να ενταθούν τις μεσημεριανές ώρες ενώ δύσκολες θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες και αύριο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία», ανέφερε.

Επεσήμανε πως ενεργοποιήθηκαν ενιαία συντονιστικά κέντρα στις περιοχές που απειλούνται από την κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόσθεσε πως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεταβεί σε νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στην Αττική μεταδόθηκε μήνυμα από το 112 να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις και ισχυρή σύσταση απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το οδικό δίκτυο και βασικές αρτηρίες του να παραμείνουν ανοιχτές ενώ βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Για τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια συνίσταται να επικοινωνούν με το 100 ή το 112. Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά και πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 τάξεις, ευχαριστώντας όσους εμπλέκονται στη διαδικασία.

«Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικοοικονομικού βίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.