ΑρχικήΕπικαιρότηταΚακοποίηση ζώων: 138 συλλήψεις, πάνω από 3 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα σε...

Κακοποίηση ζώων: 138 συλλήψεις, πάνω από 3 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα σε 4 μήνες- «10410» ο αριθμός για καταγγελίες

Συλλήψεις αλλά και περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν ως πρόστιμα για κακοποίηση ζώων, σύμφωνα με τους των αρμόδιων αρχών από την αρχή του χρόνου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αστυνομία, το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος – Απρίλιος) σχηματίσθηκαν 705 δικογραφίες, συνελήφθησαν 138 άτομα και επιβλήθηκαν 659 πρόστιμα ύψους 3.317.800 ευρώ σχετικά με εφαρμογή της νομοθεσίας κατά της κακοποίησης ζώων.

Τις τελευταίες μέρες δημοσιοποιήθηκαν δύο σοβαρά περιστατικά τα οποία οδήγησαν σε συλλήψεις των εμπλεκομένων. Το πρώτο είχε να κάνει με το άλογο στο νησί της Κέας και το δεύτερο με την γάτα στην Ύδρα.

Στην πρώτη περίπτωση μετά τον αποτροπιασμό που προκάλεσαν οι εικόνες του βαριά κακοποιημένου αλόγου, το οποίο εντοπίστηκε κρεμασμένο σε πλαγιά στη Τζια, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 34χρονου άνδρα.

Στην δεύτερη περίπτωση όπως αποφασίστηκε από τον εισαγγελέα, ο άνδρας που κακοποίησε τη γάτα, έμεινε στα κρατητήρια, μέχρι την απολογία του. Σημειώνεται ότι ο 55χρονος συνελήφθη για κακοποίηση ζώου, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ για την πράξη του, το μεγαλύτερο που προβλέπεται.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει σχεδιάσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο κατά της κακοποίησης των ζώων. Δίνει έμφαση στην τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας, θέτοντας ως στόχο την αντιμετώπιση συμπεριφορών κακοποίησης, βασανισμού και γενικά βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό «10410» για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, ενώ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υφίστανται χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ζώων συντροφιάς.