Καλίν: «Η Άγκυρα είναι έτοιμη για άνευ όρων διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα»

13 mins read

Τη διάθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε διάλογο με την Αθήνα, εξέφρασε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος, σχολιάζοντας το κείμενο της Συνόδου, υπογράμμισε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία των σχέσεων του μπλοκ με την Τουρκία και δεν πρέπει να επιτρέψουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα εμπόδιζε τους δεσμούς»

«Η έμφαση ότι μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ παραμένει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν σημαντική», σχολίασε ο Καλίν σε γραπτή δήλωσή του, όσον αφορά στα συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Μετά από αυτήν τη διαδικασία, θα είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο Καλίν. Προτρέποντας την ΕΕ «να εγκαταλείψει την άδικη στάση εναντίον των τουρκοκυπρίων».

Επανέλαβε τη στάση της Τουρκίας στο θέμα, λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι «εποικοδομητική» για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και θα συνεχίσει να προστατεύει τα νομικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης την Αθήνα να συμφωνήσει με την πρόταση της Τουρκίας για διεξαγωγή περιφερειακού συνεδρίου αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας: «Η Άγκυρα είναι έτοιμη για άνευ όρων διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

«Η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν με κοινή ατζέντα για την ανάπτυξη μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, για την επίλυση ζητημάτων στο πλαίσιο ενός διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και για την επίτευξη σχέσεων με νέα ώθηση», ανέφερε.

Ο Καλίν κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να λάβει «απτά βήματα» σύμφωνα με τις προσδοκίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανανεωμένης αμοιβαίας τελωνειακής ένωσης, της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικο, καθώς και της συμφωνίας για την απελευθέρωση των βίζα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα