ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαλύβας στο Πρώτο: «Οπαδισμός» η μη καταδίκη των σφαγών της Χαμάς από...

Καλύβας στο Πρώτο: «Οπαδισμός» η μη καταδίκη των σφαγών της Χαμάς από μέρος της Αριστεράς (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», μίλησε ο κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας.

Χαρακτήρισε ως ένα είδος οπαδισμού αυτό που συμβαίνει με ένα μέρος της παγκόσμιας αριστεράς ή των διανοούμενων μεγάλων πανεπιστημίων οι οποίοι δυσκολεύονται να καταδικάσουν τις σφαγές αμάχων στο Ισραήλ από την Χαμάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Θάνου Σιαφάκα.

«Δηλαδή, κάνουμε μια επιλογή με ποια πλευρά είμαστε και ερμηνεύουμε τα πάντα μέσα από αυτό το πρίσμα. Δεν μπορούμε δηλαδή να ερμηνεύσουμε σύνθετες καταστάσεις με σύνθετο τρόπο. Πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε τις επιλογές μας έχει κάποια συμβολικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή για την Αριστερά η προτεραιότητα πάντα είναι η ταύτιση με την πλευρά των καταπιεσμένων, των αδύναμων, των περιθωριοποιημένων, πράγμα που από μόνο του δεν είναι κακό βεβαίως, αλλά όταν όλα τα παραπέμπουμε σε αυτή τη βασική διάσταση, δεν μπορούμε να δούμε αποχρώσεις πια. Και όταν δεν μπορούμε να δούμε αποχρώσεις και τα βλέπουμε τα πράγματα μαύρο-άσπρο, οδηγούμαστε σε αυτού του είδους τις αποφάσεις. να μην μπορούμε να καταδικάσουμε πράγματα τα οποία είναι προφανή, όπως φερ’ ειπείν την εισβολή στην Ουκρανία ή τα πρόσφατα γεγονότα και να ερμηνεύουμε τα πάντα με έναν απλουστευτικό μαύρο-άσπρο τρόπο. Αυτό πιστεύω, είναι το πρόβλημα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καλύβας.

Όπως είπε, το ίδιο είχε συμβεί και με την 11η Σεπτεμβρίου. «Είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που σταχυολογούσε τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, με τίτλο Καλά να πάθουν. Υπάρχει αυτή η τάση και υπάρχει για τους λόγους που εξήγησα, δηλαδή ότι υπάρχει μια πλήρης αδυναμία κατανόησης του κόσμου στη βάση μιας σύνθετης πραγματικότηταςΌταν τα πάντα τα βλέπουμε με οπαδικό τρόπο, έχουμε διαλέξει μια ομάδα, προφανώς δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι η άλλη ομάδα μπορεί ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να έχει δίκιο» σημείωσε.

«Ο τρόπος που σκέφτονται οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι ότι οι δικοί σας δολοφόνοι είναι χειρότεροι. Δεν μπορούν να σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό μας ξαφνιάζει, μας βγάζει από τα ρούχα μας, αλλά είναι ένας πολύ βασικός τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Είναι μια παθολογία μας και το να μπορέσει να απαλλαχθεί κανένας από αυτή την παθολογία απαιτεί προσπάθεια, απαιτεί εκπαίδευση, απαιτεί παιδεία, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την έχουν» τόνισε.

Μάλιστα σημείωσε πως ακόμα και η γνώση ή η καλλιέργεια πολλές φορές δεν βοηθά να ξεπεράσουμε αυτού του είδους τα εμπόδια. «Το ίδιο ισχύει και με τις αντιδράσεις που πολλές φορές λειτουργούν με βασικό κριτήριο τη συγκίνηση ή το ένστικτο. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε μεγαλύτερη καλλιέργεια, ότι απαραίτητα έχουμε και πιο μετριοπαθή, πιο σοβαρή προσέγγιση σε σύνθετα προβλήματα. Είναι μια παθολογία που εμφανίζεται σε όλα τα στρώματα και απαιτεί να το συνειδητοποιήσεις ως πρώτο βήμα. Δεν είναι εύκολο, αλλά από την άλλη υπάρχουν και πάρα πολλοί άνθρωποι στην αριστερά που δεν ταυτίστηκαν με αυτή τη στάση, που πήραν μια διαφορετική προσέγγιση, που εκφράστηκαν με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι ομοιογενής ο τρόπος εκφοράς και πάντα ουσιαστικά επικεντρωνόμαστε στους χειρότερους. Αυτό δεν είναι κακό, αυτοί τραβάνε την προσοχή μας αλλά δεν είναι οι μόνοι» συμπλήρωσε ο κ. Καλύβας.

Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, είναι να παρουσιάζουμε τα πράγματα με σύνθετο τρόπο, δείχνοντας ότι έχουμε κατανόηση για τα θύματα και των δύο πλευρών και ότι κατανοούμε τη βάση του προβλήματος χωρίς να δικαιολογούμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Πηγή: ertnews.gr