ΑρχικήΕπικαιρότητα«Καμπάνα» Τσιόδρα για 1.000 διασωληνωμένους μετά το Πάσχα

«Καμπάνα» Τσιόδρα για 1.000 διασωληνωμένους μετά το Πάσχα

Μια εφιαλτική πρόβλεψη σχετικά με την πορεία των διασωληνωμένων με κορωνοϊό, έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος προχώρησε στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τις 5 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής τόνισε ότι η σχέση εισαγωγών στα νοσοκομεία και εξιτηρίων δείχνει ότι το ΕΣΥ θα πιεστεί δραματικά και ότι αν ο δείκτης Rt κινηθεί μεταξύ 1,05-1,1 θα δούμε μέσα στο Μάιο 1.000 διασωληνώσεις. «Μπορούμε να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαΐου, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει, στο 1,1», είπε.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου. Οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά. Τα εμβόλια δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνοντας τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί, τόνισε όμως ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.

Kαμπανάκι κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών έκρουσε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν 1 άτομο ανά 100.000 -και αυτό στο χειρότερο σενάριο- διευκρίνισε ο καθηγητής. Αναφερόμενος στο εμβόλιο, τόνισε πως οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις του κορονοϊού αγγίζουν το 69%.

Τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό»

Όπως είπε αρχικά ο κ. Τσιόδρας, τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει». Δεύτερον, «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή». Μάλιστα, για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως εξήγησε.

Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις κ.ο.κ., συμπλήρωσε κατά την ομιλία του.

Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.

Αναλυτικότερα, επεσήμανε ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 εως 50 ετών ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

«Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι»

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά,  ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου πρόσθεσε τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόρδας. Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής δήλωσε πως «Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Το μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό, είπε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85%  σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ