ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαμπανάκι κινδύνου για τα σχολεία - Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά

Καμπανάκι κινδύνου για τα σχολεία – Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά

Η έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, μαζί με τη διασπορά του ιού στα σχολεία θέτουν την κυβέρνηση και επιστήμονες σε θέση «μάχης».

Δράμα, Καστοριά και Ξάνθη «φλερτάρουν» ήδη με το «κόκκινο». Παρ’ ότι η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική με την ιδέα του lockdown, το αυξημένο ιικό φορτίο σε αυτές τις τρεις περιοχές θέτει στο τραπέζι την πρόταση για απαγόρευση της μουσικής όλο το 24ωρο αλλά και της κυκλοφορίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τα σχολεία όπου εντοπίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα. Μάλιστα, χθες έκλεισαν και τα δύο πρώτα τμήματα σε σχολείο της Βόρειας Ελλάδας (νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών της κάθε τάξης), ενώ συνολικά το 24% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι.

Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών χτύπησαν «καμπάνα κινδύνου» στην κυβέρνηση και με εντολή του πρωθυπουργού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, βρέθηκαν χθες (22.09.2021) στη Μακεδονία.

Σε συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες, διοικητές νοσοκομείων, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση να καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να υπάρξουν πιο αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή τους… Και δεύτερον να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι κάτω ή λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο του 50%.

Αύξηση 14% στα παιδιά 4-18 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα

Ο ΕΟΔΥ έδωσε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τη διάδοση των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ 4 και 18 ετών, τα οποία φανέρωσαν ότι την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέα κρούσματα κορωνοϊού αφορούσαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήτοι το 24% επί του συνόλου των μολύνσεων.

Η διάδοση στην ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων παρουσιάζει έτσι αύξηση της τάξης του 14%, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές του Αυγούστου.

Παπαευαγγέλου: Αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα»

Εξάλλου, τη μετάλλαξη «Δέλτα» κατέδειξε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ως «υπεύθυνη» για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες.

«Έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών» δήλωσε την Τρίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Περισσότερα από 6.000 κρούσματα σε παιδιά

Από το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων, όπου οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης κυριαρχούν.

Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε και η πρώτη, για την φετινή σχολική χρονιά, αναστολή λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, από την οποία όπως φαίνεται σηκώνεται και πάλι ισχυρό επιδημικό κύμα.

Ο εκτεταμένος και τακτικός έλεγχος για τον κορωνοιό (testing) στους μαθητές δημιουργεί κάποιο ανάχωμα για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται εγκαίρως οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους όσο και οι οικείοι τους.

Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες. Επιπλέον, βασικός παράγοντας που θα επιδράσει στην ανοδική ή μη πορεία της επιδημίας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού – υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια mRNA χορηγούνται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων.