ΑρχικήΕπικαιρότηταKapa Research: Τα δέκα ευρήματα που ξεχώρισαν το 2023

Kapa Research: Τα δέκα ευρήματα που ξεχώρισαν το 2023

H Κάπα Research παρουσίασε τα δέκα ευρήματα που ξεχώρισαν το 2023, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από έρευνες που διενήργησε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Στην ανασκόπησή της, η Κάπα Research παρουσιάζει τη χρονιά που φεύγει ως μια χρονιά που επικράτησε η ανάγκη για σταθερότητα. Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο εύρημα της ανασκόπησης του 2023, όπου παρουσιάζονται τα στοιχεία δημοσκόπησης που διενεργήθηκε πριν από τον α’ γύρο των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «σταθερότητα ή αλλαγής;», το 56% δήλωσε ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τη σταθερότητα της χώρας, ενώ το 32% δήλωνε ότι θα προσέλθει στις κάλπες με σκοπό να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο των εθνικών εκλογών η ΝΔ πέτυχε μια ιστορική νίκη, συγκεντρώνοντας το 40,78% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 20,07%.

Τα υπόλοιπα σημαντικά ευρήματα για τη χρονιά που μας πέρασε:

  • Για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2010, η πλειονότητα των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στη μεσαία τάξη και το πολιτικό/ιδεολογικό Κέντρο βίωσε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
  • Νέα γενιά: Από το «όχι» του 2015 στο άρμα της Δύσης. Οι Έλληνες gen-Zers και millennials (17-42 ετών), οι γενιές που πρωτοστάτησαν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, ευθυγραμμίζονται πλέον με την εθνική στρατηγική του δυτικού προσανατολισμού της χώρας.
  • Περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά με την Κίνα. Έρευνα του Pew Research Center (την έρευνα πεδίου πραγματοποίησε η Κάπα Research) καταγράφει «φιλοαμερικανική» διάθεση των Ελλήνων, παρά την εντύπωση οικονομικής υπεροχής της Κίνας.
  • Οι κρίσεις αναζωογόνησαν τον θεσμό της οικογένειας. Η οικογένεια, σήμερα, είναι ένας πανίσχυρος θεσμός, που εκφράζει μια οικουμενικότητα η οποία υπερβαίνει τόσο τον συντηρητισμό της Δεξιάς όσο και την αμφισβήτηση της Αριστεράς.
  • Οργή για τα Τέμπη και τις φυσικές καταστροφές. Το τραγικό δυστύχημα και το εύρος της καταστροφής από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στιγμάτισαν το 2023 και φανέρωσαν την αποδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια.
  • Το μαχαίρι στο κόκαλο της ακρίβειας. Η ένταση του προβλήματος της ακρίβειας στην κοινωνία υποδηλώνει μια ισχυρή αίσθηση ανισότητας στην κατανομή του οφέλους της ανάπτυξης και απαιτεί δραστικές παρεμβάσεις.
  • Κάτω από τη βάση στον οικονομικό αλφαβητισμό οι Έλληνες. Η έρευνα του ΟΟΑΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών στον δείκτη οικονομικού αλφαβητισμού (την έρευνα πεδίου πραγματοποίησε η Κάπα Research).
  • 50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τη σημασία του. Ωστόσο, οι ελπίδες και τα οράματα της εξέγερσης, που άφησαν το στίγμα τους στη μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν απολέσει μέρος της δυναμικής τους, ενώ, παράλληλα, φθείρεται ο μύθος της γενιάς του Πολυτεχνείου.
  • Αποτοίχιση στα αριστερά του Κέντρου. Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνουν τη διαδικασία του κατακερματισμού στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, εμποδίζοντας τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου.