ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαπραβέλος: Εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής - Είναι επικίνδυνη...

Καπραβέλος: Εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής – Είναι επικίνδυνη η θεραπεία

«Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνον είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως!» ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Kontra News.

«Η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός, είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους, σε όλο τον κόσμο. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «από την πρώτη ώρα» είναι κρίσιμο να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ «διότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας».

Όπως τόνισε, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ αποτελεί λύση ανάγκης και είναι προσωρινή, με τους γιατρούς να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να τους απορροφήσουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Εάν αφήναμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει, είναι ένα προσωρινό μέτρο. Δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας αγώνας που δίνει το υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζωές» επισήμανε.

Ο Ν. Καπραβέλος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέσο προστασίας και υπογράμμισε τη σημασία της τρίτης δόσης. Όπως είπε, σ’ αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η θνητότητα στις ΜΕΘ έχει εκτοξευθεί και αγγίζει το 50-60%, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι ανεμβολίαστοι.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί ήδη από το καλοκαίρι. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά περιστατικό με κόρη ασθενούς που φοβόταν να κάνει το εμβόλιο και τώρα νοσηλεύεται στην ΜΕΘ, η οποία του είπε: «Και τι δεν θα ‘δινα, ολόκληρη την περιουσία μας, να γυρίσω το χρόνο πίσω για να κάνει η μητέρα μου το εμβόλιο».

Παράλληλα, ζήτησε πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως είσοδο στα σούπερ μάρκετ με rapid test.

Τέλος, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της Παρθένας Κουτμερίδου, της 38χρονης εγκύου από κορωνοϊό που δεν είχε εμβολιαστεί, ο Ν. Καπραβέλος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Από την στιγμή που έχουν δημοσιευτεί εδώ και μήνες τα αποτελέσματα, ότι (το εμβόλιο) δεν επηρεάζει ούτε το έμβρυο ούτε την γυναίκα, αλλά την προστατεύει και ειδικά στο 3ο τρίμηνο της κύησης που είναι πολύ ευάλωτες, δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου. Οι έγκυες πρέπει να κάνουν άφοβα το εμβόλιο διότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».