Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την πολεμική παράσταση του Ερντογάν: «Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο»

16 mins read

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρισκόταν στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ύψαλα της Τουρκίας, δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Ερντογάν

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η Τουρκία καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές της καλής γειτονίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της.

Νωρίτερα

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος για μία ακόμη φορά, επιμένοντας πως η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί κανονικά.

Χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν είπε πως «η Τουρκία ούτε ‘’με απειλές, ούτε με εκκλήσεις’’ δεν πρόκειται να αποσύρει από την ανατολική Μεσόγειο τα γεωτρύπανά της».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτέλεσαν την αιτία για να αποχωρήσει από την εκδήλωση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου και η ελληνική αντιπροσωπεία που έδινε το «παρών».

Η αντίδραση του Κ. Χατζηδάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενο στις τελευταίες εξελίξεις, διεμήνυσε, από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ:

«Θέλω να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να έχει μία ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία. Αλλά, δε θα παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Facebook Comments