Καταργείται η μάσκα από σχολεία και Πανεπιστήμια – Που θα είναι υποχρεωτική

28 mins read

Σε εφαρμογή φαίνεται πως μπαίνει το σχέδιο για κατάργηση της χρήσης μάσκας σε σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλους τους χώρους, από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Υποχρεωτική όμως θα είναι η χρήση της κατά την διάρκεια των εξετάσεων, ενώ υποχρεωτικά οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων: «Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στην εκπαίδευση για μαθητές-φοιτητές και δασκάλους-καθηγητές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ένα κάθε εβδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου, άρχισαν οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ που θα διεξάγονται έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Να σημειωθεί ότι οι Πανελλήνιες αρχίζουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής για τη λήξη μαθημάτων διδακτικού έτους και τις πανελλαδικές:

– Λήξη μαθημάτων νηπιαγωγείων – δημοτικών σχολείων: 15 Ιουνίου 2022

– Λήξη μαθημάτων γυμνασίων: 30 Μαΐου 2022
– Λήξη μαθημάτων όλων των τάξεων των γενικών και των επαγγελματικών ημερήσιων και εσπερινών λυκείων: 20 Μαΐου 2022
– Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων: 3 Ιουνίου 2022
– Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων: 2 Ιουνίου 2022.

Τι ισχύει για τις πανελλαδικές 

Σημαντική διαφορά εφέτος θα είναι στον έλεγχο (testing). Οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, σε αντίθεση με όσα ίσχυσαν το 2021, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν αρνητικό self, rapid ή PCR test.

Ωστόσο, η υποχρέωση διενέργειας rapid test θα παραμείνει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς με δική τους δαπάνη.

Με αποστάσεις στις αίθουσες

Οι υποψήφιοι που θα βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022 θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενάμιση μέτρο (1,5μ.).

Για να είναι δυνατό το παραπάνω μέτρο της τήρησης αποστάσεων και να μην προκαλείται συνωστισμός, θα πρέπει να εξασφαλιστούν περισσότερα εξεταστικα κέντρα.

Τέλος, οι αίθουσες εξέτασης θα πρέπει να έχουν επαρκή φυσικό αερισμό, δηλαδή από ανοιχτά παράθυρα.

Πού καταργείται η μάσκα  

Υπενθυμίζεται ότι νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού είχει ανακοινώσει, πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης. Ο κ. Πλεύρης είχε ανακοινώσει καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Μιλώντας για τις αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο υπουργός είπε ότι η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τότε εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Όσον αφορά τις δομές εκπαίδευσης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα για το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί αφού μελετήσει όλα τα δεδομένα.

Ο Θανάσης Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα