ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαθηγητής Ιωαννίδης για κορωνοϊό: «Δεν έχουμε καταλάβει πού βρισκόμαστε»

Καθηγητής Ιωαννίδης για κορωνοϊό: «Δεν έχουμε καταλάβει πού βρισκόμαστε»

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ τονίζει ότι απαιτείται διεκδίκηση αξιόπιστων δεδομένων, που να στηρίζουν την αναγκαιότητα ακραίων μέτρων, επιμένοντας να κάνει λόγο για ενδεχόμενο φιάσκο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η επιδημία COVID-19 είναι μια σοβαρή απειλή με αβέβαιο τελικό μέγεθος συνεπειών. Το φιάσκο είναι ότι ενώ έχουμε τόση αβεβαιότητα και διακυβεύονται τόσα πολλά, μετά από τόσους μήνες δεν έχουμε αμερόληπτα δεδομένα για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε, πόσο τα μέτρα μας αποδίδουν και πώς θα προχωρήσουμε ορθολογικά. Μπορεί κάποια ακραία μέτρα που λαμβάνονται να κάνουν μεγαλύτερο κακό απ’ ό,τι καλό». 

Ερωτηθείς για το αν το μέτρο εγκλεισμού θα αποδειχτεί πράγματι αποτελεσματικό, ο δρ. Ιωαννίδης απαντά:

«Είναι μια απαραίτητη, τυφλή απάντηση σε συνθήκες έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων. Δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικός είναι τελικά, αλλά χωρίς δεδομένα δεν υπάρχει άλλη λύση. Χρειαζόμαστε δεδομένα για το πόσοι πραγματικά έχουν μολυνθεί και πού βρισκόμαστε. Σίγουρα έχουν μολυνθεί πάρα πολύ περισσότεροι από όσους έχουμε καταγράψει, και έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε. Μπορεί να κάνουμε τεράστιο κακό τελικά με τα μέτρα εγκλεισμού και να τινάξουμε και την Ελλάδα και τον κόσμο στον αέρα».

Ακολουθεί άλλο ένα απόσπασμα της συνέντευξης.

– Ποια η διάρκεια αυτής της καταιγίδας; 

Άγνωστο. Θεωρώ πάντως πιθανό να υπάρχει σημαντική εποχικότητα και να επέλθει ύφεση σχετικά σύντομα. Ανησυχώ περισσότερο για τα μέτρα που παίρνουμε στα τυφλά, που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, πολύ χειρότερες για όλους μας. Μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτοκτονίες, περισσότερα εμφράγματα, οικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών και χίλια δυο άλλα. Ο παρατεταμένος εγκλεισμός επίσης εξαναγκάζει τη δημοκρατία να προτυπωθεί πάνω σε απολυταρχικά ήθη. Πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

– Θα υπάρξει έξοδος μέχρι τον Μάιο; 

Σας απάντησα όπως παραπάνω.

– Οι μεγάλες θερμοκρασίες σκοτώνουν τον ιό; 

Σε ικανό βαθμό. Άλλωστε αυτό είναι που οδηγεί και σε συγκρατημένη αισιοδοξία.

– Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες συμπατριώτες σας;

Ψυχραιμία, ομοψυχία, καθαρή σκέψη – όχι τρομολαγνία, όχι πανικός. Συμμόρφωση με τα μέτρα, αλλά και διεκδίκηση αξιόπιστων δεδομένων που να αποδεικνύουν ποια μέτρα είναι τα σωστότερα.