ΑρχικήΕπικαιρότηταΚύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: «Η εστίαση ενοχοποιείται»

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: «Η εστίαση ενοχοποιείται»

«Η εστίαση ενοχοποιείται για μια ακόμη φορά και καλείται να “ξαναπληρώσει το μάρμαρο”». Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη του covid στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;

Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το θέμα λοιπόν θα “επιλυθεί” κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.

Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μάς καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 – 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι).

Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοέμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι -κύριοι της κυβέρνησης- πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκεται στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία».

Αιτήματα

Μετά από διαβούλευση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης τα αιτήματά του κλάδου διαμορφώνονται ως εξής:

* Όχι στον κοινωνικό διαχωρισμό και αυτοματισμό.

* Δωρεάν rapid και pcr για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους κι ανεμβολιαστους, όπως όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης .

* Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

* Συνέχιση επιδότησης ενοικίου.

* Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών και τελών για τραπεζοκαθίσματα για το 2020 και το 2021.

* Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν συνέπεια των lockdown από τις 3 Μαρτίου του 2020 μέχρι σήμερα.

* Επανατοποθέτηση αδιάθετων κονδυλίων στην αγορά με νέα ευέλικτα προγράμματα στήριξης.

Εργαζόμενοι της Εστίασης στην Ηλεία: “Στηρίξτε την εστίαση πριν να είναι αργά, αλλιώς τελειώσαμε!”

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Σωματείου Εστίασης ΔΙΟΝΥΣΟΣ Πύργου όπου αναφέρονται τα εξής:

«Η εστίαση δεν θα αντιδράσει στο άκουσμα τον νέων μέτρων. Γιατί να αντιδράσει? Δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης. Οτι και να γίνει η εστίαση φταίει για όλα.
Η εστίαση είναι ο παραλήπτης και εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας για την Κυβέρνηση.
Η εστίαση είναι η αιτία που πεθαίνει ο κόσμος, η εστίαση φοροδιαφεύγει, η εστίαση παρανομεί, η εστίαση έχει πάρει τα περισσότερα, η εστίαση…, η εστίαση… .
Όταν η εστίαση θα πεθάνει τότε θα αναρωτιέστε που κάνατε λάθος.
Θα είναι όμως αργά και δεν θα υπάρχει γυρισμός!
Η εστίαση δέχεται απανωτά χτυπήματα και δυστυχώς παλεύει μόνη της.

Κανείς δεν βλέπει τι έρχεται. 80.000 επιχειρήσεις η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας σβήνει καθημερινά σιγά, σιγά και βασανιστικά.

Από την εξαγγελία των νέων μέτρων περιορισμού λόγω Covid στις 3 Νοεμβρίου ’21, ο τζίρος στα καθιστικά των καταστημάτων έπεσε αυτόματα 30% και από τότε η πτώση βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Το κόστος των Α’ υλών έχει εκτοξευτεί. Αυτή τη στιγμή το συνολικό κόστος ενέργειας ενός τέτοιου καταστήματος είναι πολλαπλάσιο του ενοικίου αυτού, και περισσότερο από διπλάσιο από το νορμάλ κόστος των προηγουμένων ετών.

Συμπερασματικά, αν κρατήσει ακόμα λίγους μήνες αυτό, θα οδηγηθούν σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Δεν ζητάμε δανεικά, δεν ζητάμε ελεημοσύνη, υπολειτουργούμε με κρατική εντολή για λόγους εθνικού συμφέροντος. Βρισκόμαστε μέσα στη δίνη μιας μεγάλης καταστροφής. Μην απαντήσετε με νούμερα και στατιστικές γιατί απλά τα επικοινωνιακά τρικ ή οι αφορισμοί υπουργών για τον κλάδο της εστίασης δεν αφορούν κανέναν πλέον. Κύριοι της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης: είναι σίγουρο ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι του κλάδου θα αφανιστούν. Το σίγουρο επίσης είναι ότι όλοι αυτοί ψηφίζουν. Μην απορήσετε αν στις επόμενες εκλογές σας αγνοήσουν.»

Πρόεδρος των επαγγελματιών Εστίασης στον Έβρο: «ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!»

Ο Πρόεδρος των επαγγελματιών Εστίασης στον Έβρο Νίκος Γεωργιάδης, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Κάναμε αγορές για τις επόμενες μέρες , κλείσαμε live , δώσαμε προκαταβολές , βγάλαμε προγράμματα , αγοράσαμε λουλούδια , πληρώσαμε προμηθευτές …. Και σου λένε από Πέμπτη ξέχασε τα όλα !!!

ΥΓ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!
Προστατέψτε μας …. Δεν θα αντέξουμε οι περισσότεροι μέχρι τον Φεβρουάριο !»
Φρενήρης ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Ο 
Από την άλλη πλευρά όμως, με 22.000 καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα σε ένα μόλις 24ωρο έχει σημάνει συναγερμός στο κυβερνητικό και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας και όλα δείχνουν ότι τα μέτρα ανάσχεσης θα εφαρμοστούν νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη, ώστε να μπει ένα φρένο στην αύξηση των κρουσμάτων. Εν τούτοις, η μετάλλαξη Ο εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς και έχει θέσει σε συναγερμό σχεδόν όλο τον κόσμο.