ΑρχικήΕπικαιρότητα«Κιβωτός του Κόσμου»: Το μεγάλο κόλπο με τις διαθήκες

«Κιβωτός του Κόσμου»: Το μεγάλο κόλπο με τις διαθήκες

Το φως της δημοσιότητας είδαν νέες καταγγελίες περί «ύποπτων» κληρονομιών οι οποίες κατέληξαν στην «Κιβωτό του Κόσμου», την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ο έλεγχος των Αρχών στα οικονομικά του οργανισμού.

Οι φάκελοι των κληρονομιών προς την οργάνωση του πατρός Αντωνίου, τα τελευταία χρόνια, έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών, ενώ πλέον απασχολούν και τη Δικαιοσύνη έπειτα από προσφυγές συγγενών των θανόντων που αναφέρουν ότι η πρώην διοίκηση αποσπούσε μεγάλες περιουσίες σε ακίνητα και μετρητά με αθέμιτους τρόπους, «παγιδεύοντας» στην ουσία ετοιμοθάνατους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τη Real News, η υπόθεση της ομογενούς από την Αυστραλία Φράνσες Πέις είναι μία από αυτές. Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συγγενείς της θανούσης αποφάσισαν να κινηθούν νομικά. «Ολα ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη των όσων συνέβαιναν στην «Κιβωτό». Θεωρούσαμε ότι οι δωρεές ήταν στο πλαίσιο της ελεημοσύνης, αλλά έχουμε δει το αντίθετο. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δώσουμε βάση στις αμφιβολίες που είχαμε εξαρχής για τη δεύτερη διαθήκη της θείας μας, η οποία άφηνε την περιουσία της στην “Κιβωτό του Κόσμου”, ενώ στην πρώτη διαθήκη δικαιούχοι ήμασταν οι συγγενείς της» αναφέρει στην εφημερίδα ο ανιψιός της εκλιπούσης.

Οσο ήταν εν ζωή η γυναίκα, σύμφωνα με τους δικούς της ανθρώπους, δεν είχε εκδηλώσει ποτέ ενδιαφέρον για τη λειτουργία της ΜΚΟ, ούτε είχε στηρίξει οικονομικά το έργο της κατά το παρελθόν. «Δεν έπεσε στην αντίληψή μας ποτέ κάποια επικοινωνία ή κάποια δωρεά της θείας μας προς την «Κιβωτό». Και αυτό βεβαίως ήταν κάτι που θα το γνωρίζαμε, καθώς η ίδια διέμενε μαζί μας και λόγω της προχωρημένης ηλικίας την εξυπηρετούσαμε σε ό,τι χρειαζόταν» λέει ο συγγενής της Φράνσες Πέις.

«Μεθόδευση»

Μετά τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κοινή πεποίθηση όλων των συγγενών είναι ότι υπήρξε μεθόδευση. «Αρχικά σεβαστήκαμε την απόφαση της θείας και τη δεύτερη διαθήκη που εμφανίστηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, θεωρώντας ότι είναι αληθινή. Πλέον, όμως, και μετά από όλα αυτά αποφασίσαμε να προσβάλουμε τη δεύτερη διαθήκη. Δεν θέλουμε να κινηθούμε κατά της «Κιβωτού», κατά της περιουσίας δηλαδή των παιδιών, αλλά κατά της ατομικής περιουσίας του πατρός Αντωνίου», τονίζει ο ανιψιός της ομογενούς από την Αυστραλία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η πρώτη διαθήκη της Φράνσες Πέις υπεγράφη τον Μάρτιο του 2005, τρία χρόνια πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 78 ετών, σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Αττικής, παρουσία τριών μαρτύρων. Η ίδια καθιστούσε ως μοναδική κληρονόμο την αδελφή της και όριζε ότι οποιαδήποτε ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία ή χρήματα κατείχε κατά τον χρόνο θανάτου της θα περιέρχονταν σε αυτή. Στη διαθήκη καταγραφόταν ότι η ηλικιωμένη είχε καταθέσει χρηματικά ποσά σε τρία τραπεζικά ιδρύματα – ένα της Αυστραλίας και δύο της Ελλάδας.

Μάλιστα, σημείωνε ότι στην περίπτωση που η αδελφή της δεν αποδεχόταν την κληρονομιά της για οποιονδήποτε λόγο, τότε η περιουσία της θα περιερχόταν στα παιδιά της κατά ίσα μέρη, «τα οποία είναι εξαιρετικά και τα αγαπάω πολύ», όπως τόνιζε στη διαθήκη της.

Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, στις 25/1/2006, με ιδιόχειρο σημείωμα και χωρίς να έχει γίνει γνωστό στους συγγενείς της, η ηλικιωμένη γυναίκα άφηνε την περιουσία της στην «Κιβωτό». Στο σημείωμα έγραφε ότι «με καθαρό μυαλό και πλήρη συνείδηση των πραττομένων θέλω: Ο,τι χρήματα βρεθούν μετά τον θάνατό μου να τα πάρει το ίδρυμα για τη συγχώρεση της ψυχής μου και του ανδρός μου». Παράλληλα, σε υστερόγραφο υπογράμμιζε ότι τα χρυσαφικά της επιθυμούσε να τα πουλήσει η «Κιβωτός» για τις ανάγκες των παιδιών.

Δεύτερη υπόθεση

Σημειώνεται ότι μία από τις υποθέσεις που απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη είναι και αυτή της Μαρίας Τραμπίδου, η οποία απεβίωσε έπειτα από μάχη με τον καρκίνο στις 8/1/2021, σε ηλικία μόλις 52 ετών. Δύο μήνες πριν από τον θάνατό της συνέταξε τη διαθήκη της, στην οποία ανέφερε ότι αποκληρώνει την κόρη της Δήμητρα Αραμπατζή, επειδή τη χτυπούσε και της φερόταν βίαια και ως εκ τούτου άφηνε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της (δύο σπίτια, αυτοκίνητο και μία μοτοσικλέτα) στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Η 28χρονη νοσηλεύτρια Δ. Αραμπατζή υποστηρίζει ότι «η μητέρα μου υπέγραψε τη διαθήκη χωρίς να έχει καμία συνείδηση και κατανόηση περί των ισχυρισμών που αναφέρονται σε αυτή και σίγουρα χωρίς δική της πρωτοβουλία».

Όπως δηλώνει στη «R» η δικηγόρος των συγγενών και στις δυο υποθέσεις, Ανθούλα Ανάσογλου, όσο προχωρά η δημοσιοποίηση της υπόθεσης της «Κιβωτού» τόσο περισσότερα στόματα ανοίγουν.

«Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι, δυστυχώς, οι ίδιοι και οι οικείοι τους έπεσαν θύματα σε μια οικονομική παγίδα που σκοπό είχε το παράνομο όφελος και περιβαλλόταν από το προσωπείο της φιλανθρωπίας και της αγάπης. Συγκρίνοντας τις δύο περιπτώσεις τις καλύπτει το ίδιο modus operandi. Αποκαλύπτεται μια οργανωμένη δράση ατόμων που κάποιοι διηύθυναν και οργάνωναν τις κινήσεις τους. Κέρδιζαν την εμπιστοσύνη άρρωστων ηλικιωμένων, ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά στον θάνατο και τους έπειθαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα και κινητά τους στοιχεία στην «Κιβωτό», αποκληρώνοντας όχι μόνο τους στενούς συγγενείς τους, αλλά και τα ίδια τους τα παιδιά. Οι μηνύσεις και οι καταγγελίες έχουν ήδη αρχίσει και ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης» δηλώνει η γνωστή δικηγόρος