ΑρχικήΕπικαιρότηταΚόκοτας: Οι μεγάλες, αξέχαστες στιγμές του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη

Κόκοτας: Οι μεγάλες, αξέχαστες στιγμές του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας σε ηλικία 85 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στ Ασκληπείο Βούλας και κατέληξε τα ξημερώματα έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Οι περίφημες φαβορίτες που δεν αποχωρίστηκε ποτέ

Οι φαβορίτες  ήταν το σήμα κατατεθέν του Σταμάτη Κόκοτα. Δεν τις αποχωριζόταν για κανέναν λόγο. Ούτε, όταν του έδιναν δεκάδες εκατομμύρια.

«Τις αγαπάω. Δεν με ενδιέφεραν τα χρήματα. Για να ξυρίσω τις φαβορίτες μου έδιναν 50 εκατομμύρια δραχμές. Για εμένα δεν είχε καμία σημασία, τον έστειλα από εκεί που ήρθε. Απ’ την Αμερική ήρθε και τον έστειλα πίσω. Είπα “σας ευχαριστώ πολύ, αλλά χτυπήσατε λάθος πόρτα”», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, αναφορικά με την πρόταση που του έκανε εταιρεία με ξυραφάκια.

Ο ίδιος επίσης μίλησε και για το μύθο που κυκλοφορούσε χρόνια σε ότι αφορά επίσης τις φαβορίτες του: «Τα παιδιάκια στα σχολεία λέγανε ‘ο Κόκοτας δεν έχει αφτιά γι’ αυτό άφησε τόσο μεγάλες φαβορίτες’» κάτι το οποίο του προξενούσε γέλιο.

Η μεγάλη επιτυχία με το «Γιε μου»

Δύο κλασικοί μύθοι – υποθέσεις για το τραγούδι «Γιέ μου» έλεγαν:

Πρώτον ότι το τραγούδι αυτό που συγκίνησε όλους τους Έλληνες ήταν αφιερωμένο στον Αλέξανδρο, υιό του Ωνάση, για τον θάνατό του, μετά από πτώση του αεροπλάνου του.

Επίσης έλεγαν ότι το τραγούδι γράφτηκε για ένα πατέρα με ναρκομανή γιο. Τότε, τέλη δεκαετίας 70, άρχισε να μπαίνει η ηρωΐνη στη ζωή και στα σπίτια πολλών οικογενειών.

Το τραγούδι που στο άκουσμά του, έκλαιγαν οι γονείς που είχαν χάσει τα παιδιά τους, ήταν σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ενώ την μουσική είχε γράψει ο Απόστολος Καλδάρας.

 

 «Έζησα το θαύμα με τον Άγιο των λεπρών»

«Είμαι ευτυχής που ο ιερέας αυτός αγιοποιήθηκε. Οσα είδα και έζησα στο νοσοκομείο πριν από αρκετά χρόνια και όσα έχω πει για το θαύμα που συντελέστηκε ισχύουν στο ακέραιο! Εγώ δεν λέω ποτέ πράγματα που δεν ισχύουν».

Με αυτά τα λόγια ο Σταμάτης Κόκοτας εξομολογήθηκε το θαύμα που έζησε ο ίδιος σε δημόσιο νοσοκομείο το 1996 με τον άγιο Ευμένιο, ο οποίος πρόσφατα αγιοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τότε, ο αγαπημένος τραγουδιστής, σε τηλεοπτική εκπομπή, είχε μιλήσει για το θαύμα που είχε βιώσει και είχε δει να συντελείται. Φανερά συγκινημένος, είχε μιλήσει τότε για το θαύμα που ο ίδιος έζησε μπροστά στα μάτια του εκείνη την εποχή.

«Είμαι σε κάποιο νοσοκομείο και υπάρχει ένα παιδάκι στο διπλανό δωμάτιο, το οποίο ψυχομαχεί. Είναι έτοιμο να πεθάνει, βγαίνουν έξω η μητέρα του, ο πατέρας του, οι φίλοι του και κλαίνε όλοι. Παραπέρα είναι ένας ιερωμένος, ένας καλόγερος, ένας γέροντας. Πηγαίνω και του λέω: “Πάτερ, δεν πας να διαβάσεις μια ευχή στο παιδάκι, μπας και κάνουμε τίποτα, να γίνει καλά;” Και πάει… δεν μπορώ να το πω από την ταραχή μου. Και το παιδάκι έγινε καλά. Το πιστεύετε; Ξέρετε ποιος σας το λέει; Ένας άνθρωπος που δεν πείθεται με τίποτα άμα δεν δει. Είναι μοναχός και είναι άγιος. Και λέγεται Ευμένιος» ήταν τα ανατριχιαστικά λόγια του Κόκοτα! Στην εκπομπή προκαλείται πανικός και ο μεγάλος ερμηνευτής επαναλαμβάνει αρκετές φορές πως δεν είναι θρησκόληπτος και είναι πολύ δύσπιστος.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, ο πατέρας Ευμένιος ήταν εφημέριος στο Νοσοκομείο Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας.

Από την εκπομπή εκείνη έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια και ο μεγάλος ερμηνευτής, έχοντας ήδη φτάσει τα 85 χρόνια του, μίλησε για το θαύμα που είχε βιώσει. Του αναφέρουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρόσφατα αγιοποίησε τον μοναχό Ευμένιο, τον οποίο ο ίδιος είχε αναφέρει στην εκπομπή. Με συγκίνηση ο Σταμάτης Κόκοτας αναφέρθηκε στα δικά του συναισθήματα. «Έχουν περάσει πολλά χρόνια από εκείνη την εκπομπή. Όμως ό,τι έχω πει ισχύει στο ακέραιο. Εγώ δεν βγαίνω να μιλάω χωρίς να έχω ζήσει κάποια γεγονότα» είπε σε συνέντευξή του, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο θαυμαστό περιστατικό και συνεχίζει. «Είμαι ευτυχής που ο ιερέας αυτός αγιοποιήθηκε και μπράβο τους γιατί ήταν πραγματικά άγια μορφή».

Φ4 20

Ο Ευμένιος, που πριν από 15 ημέρες ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπήρξε ένας ταπεινός και γελαστός ιερέας με καταγωγή από την Κρήτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1999. Όσοι τον γνώρισαν στο Νοσοκομείο Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας μιλούσαν για τον «παππούλη», τον ιερέα που ήταν πράος, καλοσυνάτος και λιγομίλητος, ο οποίος πήγαινε από δωμάτιο σε δωμάτιο και προσευχόταν για όσους ήταν άρρωστοι.

Ο ίδιος είχε ιαθεί από τη λέπρα και έτσι προσπαθούσε με προσευχές να γίνουν καλά και οι συνάνθρωποί του. Την προηγούμενη εβδομάδα η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην αγιοκατάταξη του γέροντα Ευμενίου Σαριδάκη. Η διαδικασία άρχισε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποδέχθηκε το αίτημα του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακαρίου για την εγγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του αρχιμανδρίτη Ευμενίου Σαριδάκη, με καταγωγή από την Εθιά, και το προώθησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις περαιτέρω εκκλησιαστικές ενέργειες.

Η σχέση με τον Αριστοτέλη Ωνάση και η άγνωστη ιστορία με τη Λαμποργκίνι

Υπήρξε αδελφικός φίλος με τον Αριστοτέλη Ωνάση και είχε άριστες σχέσεις με την Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Κέννεντι.

Τα γλέντια στον Σκορπιό και το συρτάκι στην Τζάκι

«Ο Αρίστος με ξεχώριζε και η Μαρία μού έλεγε “τι γλυκά που τραγουδάς Σταμάτη”. Με τη Μαρία δεν ήταν εύκολο να μιλήσει κάποιος, δεν συζητούσαμε πολύ, λίγα πράγματα. Της χάρισα όμως έξι long play δικά μου τα οποία άκουγε κάθε βράδυ, όταν ήθελε να ξεκουραστεί. Χάρηκα που είχα την τύχη να γνωρίσω μια τέτοια κυρία», έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.

Mιλώντας στη Lifo έχει χαρακτηρίσει τον Έλληνα κροίσο «παλικάρι». «Ήταν ένας άντρας που ποτέ δεν είχε υπολογίσει τα λεφτά, ποιος ήταν, τι έκανε και τι δεν έκανε. Γινόταν πάντα ό,τι ήθελε η παρέα. Είναι γνωστό ότι την ώρα που τραγουδούσα κι εκείνος καθόταν στο πρώτο τραπέζι απέναντι μου ή ενόσω βρισκόμασταν στον Σκορπιό, σε κάτι λουκούλλεια γεύματα με 50 τραπέζια από κάτω, είχαν υπογραφεί συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Πολύ συχνά ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδούσε μπροστά σε τουλάχιστον 30-40 καλεσμένους του, που μπορεί να ήταν από βασιλιάδες και πρωθυπουργούς μέχρι και τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Ο Σταμάτης Κόκοτας το 1968 στα «Δειλινά», στο τραπέζι του Αριστοτέλη Ωνάση

Πολλές φορές ενώ ο Σταμάτης Κόκοτας είχε μόλις επιστρέψει από το μαγαζί ο Ωνάσης έστελνε τον οδηγό του για να τον πάρει για τον Σκορπιό. «Ξυπνήστε τον, είναι το αυτοκίνητο από κάτω, πρέπει να έρθει γιατί έχουμε καλεσμένους στον Σκορπιό».

Επίσης, είναι γνωστή η ιστορία με τον εφοπλιστή, που του έστειλε το ιδιωτικό του ελικόπτερο προκειμένου να πάει στο ιδιωτικό του νησί, και να μάθει συρτάκι στην Τζάκι Κέννεντι.

«Ήμουν ο διασκεδαστής του. Έτυχε να κάνουμε πολλές παρέες με πολύ δύσκολους ανθρώπους, από βασιλιάδες και βάλε. Μέχρι την ημέρα που έφυγε από αυτόν τον κόσμο, ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι. Ήταν καλός άνθρωπος, ένας λεβέντης και μισός. Όταν έβλεπε ότι κάποιος με ενοχλούσε, πήγαινε κοντά του και τον έδιωχνε», έχει πει ο Σταμάτης Κόκοτας στο «Πρωινό» για τη σχέση που είχε με τον Ωνάση.

H ιδιαίτερη αγάπη του για τα αυτοκίνητα και η Λαμποργκίνι

Ο Σταμάτης Κόκοτας είχε λατρεία με τα αυτοκίνητα. Οι φωτογραφίες του ως οδηγού αγώνων φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα. Ο ίδιος έχει εξομολογηθεί: «Μου άρεσε το αυτοκίνητο, η ταχύτητα, έπαιξα όσο ήθελα, τώρα ούτε το καβαλάω».

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το 1969 μία εκ των 140 συνολικά Lamborghini Miura S, που κατασκευάστηκαν από το 1968 – 1971 και τη δώρισε στον τραγουδιστή.

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, ο V12 κινητήρας των 3,9 λίτρων παρουσίασε μηχανική βλάβη, αφαιρέθηκε και στάλθηκε στη Lamborghini για επισκευή.

Η Miura, με τα διακριτικά P400 S, αποθηκεύτηκε στο πάρκινγκ του Χίλτον, όπου και έμεινε μέχρι την έναρξη της μεγάλης ανακαίνισης του ξενοδοχείου το 2003. Τότε μεταφέρθηκε σε άλλο υπόγειο γκαράζ, χωρίς τον κινητήρα, αφού ο V12 παρέμεινε ως έκθεμα στο μουσείο της Lamborghini.

Τον Δεκέμβριο του 2012 το αμάξι, που «δεν χάρισε αναμνήσεις» στον Σταμάτη Κόκοτα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, άλλαξε χέρια έναντι του ποσού των 320.000 ευρώ στη δημοπρασία «True Greats» του οίκου COYS, ποσό το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί χαμηλό δεδομένης της σπανιότητας του αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ωνάσης πριν δώσει τη Λαμποργκίνι στον Κόκοτα ζήτησε να αλλάξει το χρώμα και το κλασσικό πράσινο να γίνει καφέ σκούρο ενώ τοποθετήθηκαν και αλουμινένια πλαίσια στους αεραγωγούς, ιδιαίτερος λεβιές ταχυτήτων, χειρολαβή κεντρικής κονσόλας και το τιμόνι διακοσμήθηκε με λεπτομέρειες αλουμινίου.

 Όταν μιλούσε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο για την σπουδαία του καριέρα (βίντεο)

«Ταξιδεύουμε» 14 και πλέον χρόνια πίσω, όταν προβλήθηκε από την ΕΤ-1, τότε, μία από τις τηλεοπτικές «Συναντήσεις», που παρουσίαζε για αρκετά χρόνια ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Στις 26 Ιανουαρίου 2008, η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στον Σταμάτη Κόκοτα.

Στη συζήτηση με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο Σταμάτης Κόκοτας είχε ανατρέξει στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στο Παρίσι, στη συνεργασία του με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Νίκο Γκάτσο, τις επιτυχίες με τον Δήμο Μούτση, τον Απόστολο Καλδάρα και το «Όνειρο απατηλό», τον Γιάννη Σπανό και το «Πες πως μ’ αντάμωσες», τη συνάντησή του με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μίκη Θεοδωράκη και, βεβαίως, τη συνεργασία του με τον ίδιο τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=iWNKRU5QHHA