ΑρχικήΕπικαιρότηταΚοντά σε σπίτια η φωτιά στη Σταμάτα- Πυκνοί καπνοί και αγωνία να...

Κοντά σε σπίτια η φωτιά στη Σταμάτα- Πυκνοί καπνοί και αγωνία να μη περάσει η φωτιά τον λόφο της Ροδόπολης

Εκτός από τη μεγάλη φωτιά στην Κερατέα, η Πυροσβεστική υπηρεσία εδώ και αρκετή ώρα προσπαθεί να περιορίσει τη μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στην  Σταμάτα.

Η φωτιά στη Σταμάτα είναι σε εξέλιξη, ξέσπασε γύρω στις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής, σε δασική έκταση και πια είναι κοντά σε σπίτια. Εκκενώθηκαν με μήνυμα του 112 η Αμυγδαλέζα, η Γαλήνη και η Ροδόπολη.

Η Δήμαρχος της περιοχής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα. Παράλληλα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, που τους καλεί να είναι σε ετοιμότητα.

Παράλληλα από τo 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από την περιοχή της Αμυγδαλέζας μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς την Πλατεία Σταμάτας.

Λίγα λεπτά αργότερα νέο μήνυμα στάλθηκε από το 112 λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Σταμάτα. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στη Σταμάτα Αττικής. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Ροδόπολης απομακρυνθείτε μέσω λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά».

Προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε πριν από λίγο 112 προς τους κατοίκους του Διονύσου προκειμένου να πάρουν μέτρα προστασίας, λόγω των καπνών από την φωτιά στη Σταμάτα.

Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στη περιοχή Σταμάτα. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή του Διονύσου. Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Διονύσου παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 106 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα και 24 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι σε εφαρμογή στο Δήμο Διονύσου, λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα είναι οι εξής:

-Μακεδονίας και Μεγάλου ‘Αλεξάνδρου,

-Πλατεία Σταμάτας,

-Μαραθώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου,

-Δροσιάς Σταμάτας και Ροδοπόλεως,

-Έξοδος Αγίου Στεφάνου Κρυονέρι,

-Αγίου Ιωάννου και Γαλήνης,

-Πλατεία Δροσιάς,

-Χελμού και Μαραθώνος,

-Διονύσου από ‘Αγιο Πέτρο,

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσα,

-Διονύσου και Καίρη,

-Διονύσου και Θησέως,

-Διονύσου και Ρόδων,

-Μητροπολίτου Κυδωνίων και Αγίου Ιωάννου,

-Διονύσου και Δημοκρατίας,

-Διονύσου και Ανατολής από Νέα Μάκρη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει και στην περιοχή της Ριτσώνας κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνης.

Αυτή την στιγμή η φωτιά βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου όπου υπάρχουν ελαστικά και στρώματα. Στην πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χαλκίδας και συγκεντρώνονται δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εργοστάσιο υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας, καθώς καίγονται διάφορα υλικά που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο ενός εργοστασίου ανακύκλωσης απέναντι από το εργοστάσιο Παπουτσάνης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κατά μήκος της παλιάς Εθνικής οδού Ριτσώνας Χαλκίδας για να μην περάσουν οι φλόγες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς υπάρχουν κι άλλα εργοστάσια. Προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπου καίγονται εύφλεκτα υλικά μεταξύ των οποίων ελαστικά και στρώματα.

Πριν από λίγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, λόγω της επικινδυνότητας των καπνών.

Στην ευρύτερη περιοχή εκτός από πολλά εργοστάσια υπάρχει και η δομή των προσφύγων της Ριτσώνας που όμως δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να προχωρήσουν οι φλόγες πέρα από τον συγκεκριμένο χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης.


Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην ‘Ανδρο. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ένα ελικόπτερο.


Στην Καβάλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Ορφάνιο Παγγαίου. Στο σημείο παραμένουν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης και ελικόπτερο.

Στη Λαμία για 3η μέρα φούντωσε η φωτιά 10 χιλιόμετρα Βόρεια της Λαμίας, αλλά με την επέμβαση των πυροσβεστών αλλά και των εναέριων μέσων έχουν περιορίσει την έκταση της και προσπαθούν να την ελέγξουν.