ΑρχικήΕπικαιρότηταΚοντά στην απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Κοντά στην απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Ο  καθηγητής Σωτή Τσιόδρας, κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, προανήγγειλε νέα μέτρα ανεξαρτήτως των προβλέψεων του Υγειονομικού Χάρτη.

Στο προσκήνιο βρίσκονται η επέκταση της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού, ενώ περαιτέρω παρεμβάσεις εξετάζονται και για τα κέντρα διασκέδασης και τους χώρους άθλησης.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και κάποια μέτρα παραπάνω από τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει σε κάποια περιοχή, από το πορτοκαλί στο κίτρινο ή από το κόκκινο στο πορτοκαλί, ώστε από τη μια μεριά να αποφύγουμε το lockdown να συνεχίσει η ζωή, από την άλλη μεριά να μπορέσουμε να καταστείλουμε τη διασπορά», σημειώνοντας κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για περιοχές μεγάλες όπως η Αθήνα κι η Θεσσαλονίκη».

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιοχές

Ξεκαθάρισε πως εξετάζεται η καθολική χρήση της μάσκας, ανεξαρτήτως χρωματισμού της περιοχής, επισημαίνοντας «Το συζητάτε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μαζί με τον κύριο Μαγιορκίνη και τους υπόλοιπους; Ναι, το συζητάμε. Θα ψηφίσουμε και για αυτό σύντομα».

«Δεν προαναγγέλλω κάτι απλά λέω, ότι ούτε είμαι υπέρ της μάσκας ή του μασκαρέματος. Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Και όταν εφαρμόζεται οριζόντια βοηθάει τουλάχιστον ένα 40%. Τόσο που από επίσημα χείλη ακούμε μέχρι και για 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου», σημείωσε.

Για τις μετακινήσεις

Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του καθηγητή πως ο περιορισμός της μετακίνησης πολιτών μεταξύ περιοχών που «τείνουν» να πάνε προς το «κόκκινο», πριν γίνουν κόκκινες, βρίσκεται υπό εξέταση. «Είναι μέσα στα μέτρα που συζητήσαμε και σήμερα στην Επιτροπή και θα τοποθετηθούμε και με ψηφοφορία. Είναι από τα μέτρα που συζητάμε», απάντησε ο Σωτ. Τσιόδρας σε σχετική ερώτηση.

Περιγράφοντας, δε, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους επιστήμονες, και το οποίο αντιμετωπίζεται με το παραπάνω μέτρο, ο καθηγητής ανέφερε πως «μέρος του προβλήματος στις Σέρρες», οι οποίες οδηγούνται σε μερικό lockdown από αύριο, «προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Λειτούργησαν δηλαδή σαν συγκοινωνούντα δοχεία οι δυο όμοροι Νομοί και μεταβίβαζαν την επιδημία από μια περιοχή όπου είχε περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με τη λειτουργία κάποιων κέντρων (σ.σ. διασκέδασης) , σε μια περιοχή που είχε λιγότερους περιορισμούς».

Μέτρα σε χώρους εστίασης και στην άθληση

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δήλωσε πως «υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες κανείς αναγκάζεται να μιλήσει φωναχτά. Μπορείτε να καταλάβετε ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις, που είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, μιλάει δίπλα του, χαλάει κατά κάποιο τρόπο αυτή την απόσταση που λέμε. Χαλάει αυτό τον κανόνα των συναθροίσεων. Όταν είναι πάρα πολύ έντονη η μουσική κάπου». 

Και συνέχισε, λέγοντας «Θα προτιμούσα αυτή τη στιγμή τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μιλάς και να ακούγεσαι. Αν φωνάζεις, εκπέμπεις περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνει η πιθανότητα να κολλήσεις το διπλανό σου».

«Ο αερισμός των χώρων είναι πολύ σημαντικός», όπως και οι «αποστάσεις στα τραπέζια στην εστίαση», σημείωσε, μιλώντας για «απλές στρατηγικές».

Προανήγγειλε, τέλος, την εξέταση παρεμβάσεων στην άθληση, αφού «βλέπουμε περιστατικά που έχουν σχέση και μετάδοση με αθλητικά γεγονότα, τα contact sports, τα σπορ που απαιτούν επαφή. Εκεί χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Εκεί χρειάζεται ο ολιγοσυμπτωματικός όπως τον λέω εγώ, αυτός που έχει λίγα συμπτώματα να μην πάει στην προπόνηση, να μην πάει στον αγώνα. Να προσέξει».