ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Αυτό είναι το βασικό σύμπτωμα της μετάλλαξης «Κένταυρος»

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το βασικό σύμπτωμα της μετάλλαξης «Κένταυρος»

Προβληματισμό προκαλεί η εμφάνιση της υπομετάλλαξης “Κένταυρος”. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως η μεταδοτικότητά της είναι ακόμη μεγαλύτερη και είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι το στέλεχος που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Οι εκτιμήσεις λένε πως θα έρθει και στην Ελλάδα και οι ειδικοί συνιστούν να υπάρχει εγρήγορση για τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής BA.2.75. Φαίνεται όμως πως η νέα υποπαραλλαγή δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Ο πονόλαιμος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον.

Τα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι νοσούν, έχουν αλλάξει συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Σημειώνεται πως η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης δεν είναι πια τόσο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Για την παραλλαγή “Κένταυρος” η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega είπε ότι “είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που βγαίνει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό την δυναμικότητά της, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω, μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση”.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ίδια συμπλήρωσε πως υπάρχει επιπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων, όπως φαίνεται από τα λύματα. Όπως σημείωσε, “κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς.

Γι’ αυτό βλέπουμε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι το 95%-98% των θανάτων είναι αυτές οι κατηγορίες. Επομένως, αυτές οι κατηγορίες είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο για βαριά νόσηση”.