ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Εξαπλώνεται η νέα υποπαραλλαγή Eris – Ποια είναι τα συμπτώματα

Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται η νέα υποπαραλλαγή Eris – Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο Στυλιανός Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους λόγους της έξαρσης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Έρις» απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα με τον ΠΟΥ να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

 

«Το καλοκαίρι υπάρχει πάντα μία έξαρση. Αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών και κινητικότητα. Υπάρχει μία μικρή έξαρση κι αυτό το βλέπουμε κι από την πλατφόρμα αντιικών που έχει διπλασιαστεί η χορήγησή τους. Στην ανάλογη περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν δύο φορές πάνω», σημείωσε ο καθηγητής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;Και συμπλήρωσε: «Είναι μία υπομετάλλαξη από μία καινούργια μετάλλαξη που προέρχεται από μία μετάλλαξη που την μάθαμε τα τελευταία 2 χρόνια που λέγεται Όμικρον. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα τα συμπτώματα είναι του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω  που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».

Υπάρχουν διαθέσιμα αντιικά φάρμακα;«Στα αντιικά φάρμακα έχουμε διαθεσιμότητα και υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία γιατρός πάντα δηλώνει το περιστατικό και συγχρόνως ζητάει και το αντιικό», εξήγησε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των αντιικών φαρμάκων είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη χορήγησή τους.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά μια νέα παραλλαγή του ιού 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν από κοντά μια νέα παραλλαγή του ιού της Covid-19, αν και «για την ώρα ο εν δυνάμει αντίκτυπος πολυάριθμων μεταλλάξεων της BA.2.86 είναι άγνωστος».

Ο ΠΟΥ αποφάσισε να κατατάξει τη νέα παραλλαγή «στην κατηγορία των υπό παρακολούθηση παραλλαγών εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού (άνω του 30) των μεταλλάξεων του γονιδίου Spike που φέρει», γράφει ο οργανισμός στο επιδημιολογικό δελτίο του που είναι αφιερωμένο στην πανδημία της Covid-19 και δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα.

Η πρωτεΐνη Spike είναι αυτή που δίνει στον ιό την ακανθώδη μορφή του και είναι αυτή που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να διεισδύει στα κύτταρα του ανθρώπου που προσβάλλει.

Προς το παρόν, αυτή η νέα παραλλαγή έχει εντοπισθεί μόνο στο Ισραήλ, στη Δανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σ’ αυτές τις τελευταίες, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) ανέφεραν επίσης πως παρακολουθούν από κοντά την παραλλαγή, με μήνυμά τους που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Αυτή τη στιγμή έχουν επισημανθεί μόνο τέσσερις γνωστές γονιδιακές ακολουθίες αυτής της παραλλαγής, ενώ δεν είναι γνωστός ο επιδημιολογικός τους αντίκτυπος, εξηγεί ο ΠΟΥ.

«Ο εν δυνάμει αντίκτυπος των μεταλλάξεων της BA.2.86 είναι αυτή τη στιγμή άγνωστος και αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς αξιολόγησης», διευκρινίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη σημασία που έχει η παρακολούθηση και η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για να υπάρχει μια ακριβής και συνολική αντίληψη για την πανδημία της Covid-19.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τρεις παραλλαγές ενδιαφέροντος (XBB.1.5, XBB.1.16 και EG.5) και επτά παραλλαγές χαρακτηρίζονται υπό επιτήρηση (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 και XBB.2.3).

Στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχαν δημιουργηθεί ειδικοί μηχανισμοί παρακολούθησης της παρουσίας του ιού της Covid-19 και των παραλλαγών του, οι μηχανισμοί αυτοί έχουν εν γένει διαλυθεί καθώς θεωρήθηκε ότι η απειλή είναι πλέον λιγότερο σοβαρή και δεν δικαιολογεί αυτές τις δαπάνες.

Ο ΠΟΥ δεν έχει πάψει να καταγγέλλει αυτό τον «αφοπλισμό» και συνεχίζει «να καλεί για μια καλύτερη παρακολούθηση και ενημέρωση για την Covid-19, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί και να εξελίσσεται.

Μολονότι από τις αρχές Μαΐου ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πλέον την πανδημία παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και συνεχίζει να αλλάζει», υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Κατά την τελευταία περίοδο που εξετάσθηκε (από τις 17 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου 2023), καταγράφηκαν περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο νέα κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 2.300 θάνατοι, σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο Τύπου του ΠΟΥ. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν αντιστοίχως αύξηση κατά 63% και μείωση κατά 56% σε σχέση με την περίοδο των 28 προηγούμενων ημερών.

Στις 13 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί στον κόσμο περισσότερα από 769 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 6,9 εκατομμύρια θάνατοι. Ο πραγματικός απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων πιστεύεται πως είναι πολύ βαρύτερος, καθώς πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται.