Κορωνοϊός-Rapid tests: Αποτελέσματα εντός 15 λεπτών- Από Δευτέρα η χρήση τους

14 mins read

Παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων μέτρων στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και την έναρξη εκτεταμένων ελέγχων με rapid tests στην Αττική.
Αναφερόμενος στα έκτακτα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην Περιφέρεια Αττικής από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι πλέον θα διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests από συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (όπως σε σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).
Μάλιστα, στα rapid test είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προμήθειά τους από τη χώρα μας. «Θέλω να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ.: οι δηλώσεις έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου) έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας την πρώτη παρτίδα τα rapid tests αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο», είχε πει ο πρωθυπουργός.
Εξήγησε ότι τα εν λόγω τεστ «δίνουν τη δυνατότητα με πολύ ψηλή αξιοπιστία, βέβαια όχι όσο τα PCR, να έχουμε αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών». Επίσης, είχε σημειώσει ότι η χώρα θα προμηθευτεί συνολικά 1 εκατομμύριο τέτοια τεστ.
«Εφόσον αποδειχτεί ότι είναι τόσο αξιόπιστα όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι, προφανώς και θα προσθέσουμε περισσότερα τέτοια τεστ, που είναι και ιδιαίτερα οικονομικά ως προς το κόστος», είχε αναφέρει.
Τι είναι τα rapid tests
Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.
Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.

Facebook Comments