Κορωνοιός: Σε καραντίνα δύο πομακοχώρια στην Ξάνθη

25 mins read

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε καραντίνα τέθηκαν χωριά στην Ξάνθη, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου από τον κορωνοϊό, από τις 18:00 το απόγευμα την ίδια ημέρα, και για δύο εβδομάδες.

«Εννέα άτομα στην Ξάνθη βρέθηκαν θετικοί στον ιό και από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή στην περιοχή. Γι’ αυτό αποφασίσαμε από σήμερα στις 6 το απόγευμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι λόγω των κρουσμάτων θα ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό στην περιοχή της Ξάνθης.

«Επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός όλων των κατοίκων της περιοχής χωρίς καμία κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Η περιφέρεια και ο δήμος Μύκης ανέλαβαν την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα. Σε αυτό θα συνδράμει η Πυροσβεστική, ενώ την επιτήρηση έχει αναλάβει η Αστυνομία. Το ΕΚΑΒ έχει αποστείλει ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο. Ο περιορισμός ισχύει για δύο εβδομάδες, έως τις 7 Απριλίου. Καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος», σημείωσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το voria.gr, η μεγάλη επιστροφή αφορά εργαζόμενους και τεχνίτες στον κατασκευαστικό τομέα και τα ναυπηγεία σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, Γαλλία, η Ολλναδία το Βέλγιο και η Γερμανία, και δευτερευόντως φοιτητές.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης, Ριτβάν Χουσεΐν, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του μετά την οικονομική κρίση μεταναστεύει ανά περιόδους στο εξωτερικό για να εργαστεί σε οικοδομές και ναυπηγεία. Από αυτούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, πάνω από 500 άτομα έχουν επαναπατριστεί σταδιακά στον δήμο τον τελευταίο μήνα.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι τελευταίοι που ήρθαν έχουν καταγραφεί σε λίστες από τις αρμόδιες αρχές στην άφιξη τους. Σύμφωνα με τον κ. Χουσεΐν, από πλευράς του ο δήμος ενημερώνει τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι με μία εκστρατεία ενημέρωσης για την παραμονή 14 ημερών σε καραντίνα. Μεταξύ των άλλων μέτρων που έλαβε, ο δήμαρχος ανέφερε πως ο ιμάμης που καλεί τους μουσουλμάνους δημότες πέντε φορές την ημέρα σε προσευχή, δίνει παράλληλα τις οδηγίες του κράτους για παραμονή στο σπίτι. Ο κ. Χουσεΐν έχει τοποθετήσει και δύο κοντέινερ έξω από το Κέντρο Υγείας του Εχίνου προκειμένου να γίνονται εκεί οι έλεγχοι των ανθρώπων που αναφέρουν ότι έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοϊού ώστε να μην διακινδυνεύσουν να κολλήσουν εργαζόμενοι στο Κέντρο. Tην ίδια ώρα, κάποιοι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την τήρηση ή μη της καραντίνας καθώς πιθανή παραβίαση της μπορεί να φέρει πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του ιού στις μικρές κοινότητες.

«Όπως έγινε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην αρχή ο κόσμος το πήρε πιο χαλαρά, τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες όμως επικρατεί ερημιά στους δρόμους», τονίζει λέγοντας πως σύμφωνα με τη δική του παρατήρηση δεν έχει δει κάποιον από αυτούς ήρθαν από το εξωτερικό έξω. Όπως αναφέρει, ο κόσμος μπορεί να θορυβήθηκε κιόλας από την εμφάνιση κρούσματος στον Εχίνο, το ορεινό πομακοχώρι, όπου εκδηλώθηκε το 5ο κρούσμα στη Θράκη. Ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν το κρούσμα ανήκει σε οικογένεια ατόμου που έχει επαναπατριστεί, επισημαίνει ωστόσο ότι κάθε οικογένεια έχει και ένα μέλος που εργάζεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι σήμερα δεν βεβαιώθηκε πρόστιμο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για παράβαση της καραντίνας μετά από επιστροφή από το εξωτερικό. Ο κ. Χουσεΐν αναφέρει όμως πως παρά τους ελέγχους της αστυνομίας, καθένας πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και να τηρήσει τους κανόνες.

Facebook Comments