Κορωνοϊός: Στο τραπέζι οι «μωβ» περιοχές – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

21 mins read

Την εφαρμογή «εναλλακτικών» περιοριστικών μέτρων στις πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές φαίνεται πως θα εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών, δεδομένης της κυβερνητικής απόφασης να μην υπάρχουν μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων στις κόκκινες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης των «μωβ» περιοχών στον χάρτη της πανδημίας. Για αυτές τις περιοχές -σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εκτιμάται πως θα εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αλλά και η διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αυτή την εβδομάδα, όπου και θα συζητηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στο τραπέζι συζητείται και η παροχή επιπλέον κινήτρων στους ανεμβολίαστους, ωστόσο, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλά… δέλεαρ που δεν έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε «δεν υπάρχει συζήτηση από το υπουργείο Υγείας για «μωβ» περιοχές, δεν ξέρω τι γίνεται στην επιτροπή. Εμείς δεν συζητάμε αλλαγή του μοντέλου που ανακοινώσαμε (σ.σ. στις 6 Οκτωβρίου)».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη αυτό που συζητείται είναι να απλοποιηθούν τα μέτρα και να γίνουν κοινά τα μέτρα στους μεικτούς χώρους για να γίνονται πιο κατανοητά.

Ανησυχία για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Ο εμβολιαστικός ρυθμός εμφανίζει σημαντική κάμψη και είναι ενδεικτικό ότι τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου ο ημερήσιος αριθμός όσων επιλέγουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου είναι μικρότερος από το 50% του αντίστοιχου του Σεπτεμβρίου αλλά και του Αυγούστου.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ευκολότερα, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και λόγω της επιστροφής στην κανονικότητα με την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά εμβολιασμού για την COVID-19 (data.gov.gr), έως τις 12 Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 12.331.868 εμβολιασμοί, ενώ τουλάχιστον με μία δόση είχαν εμβολιαστεί 6.512.567 πολίτες, δηλαδή περίπου το 62% του γενικού πληθυσμού ή το 71,3% των ενηλίκων.

Κατά μέσον όρο τις 12 πρώτες ημέρες του τρέχοντος μηνός πραγματοποιήθηκαν 5.575 (πρώτης δόσης) την ημέρα, έναντι 12.980 τον Σεπτέμβριο.

Από την 1η έως τις 12 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 197.888 εμβολιασμοί (δεν περιλαμβάνονται οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης), εκ των οποίων οι 66.901 ήταν πρώτης δόσης. Τον Σεπτέμβριο έγιναν 725.371 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 389.424 ήταν πρώτης δόσης, και τον Αύγουστο 872.152 (350.572 πρώτης δόσης). Κατά μέσον όρο τις 12 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.575 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα, έναντι 12.980 τον Σεπτέμβριο και 11.686 τον Αύγουστο, ένας μήνας που η προτεραιότητα των περισσοτέρων είναι οι διακοπές του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι οι 5.575 εμβολιασμοί πρώτης δόσης κατά μέσον όρο την ημέρα είναι η χαμηλότερη «επίδοση»που έχει καταγραφεί από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία».

Ο πιο παραγωγικός μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν ο Ιούνιος, όταν πραγματοποιήθηκαν 2.793.911 εμβολιασμοί (93.130 κατά μέσον όρο την ημέρα, εκ των οποίων οι 39.707 ήταν πρώτης δόσης), και ακολουθεί ο Μάιος με 2.499.931 εμβολιασμούς (80.643 την ημέρα, 48.207 πρώτης δόσης).

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα