ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: «Το σφυροκόπημα και ο χορός» - Πώς θα είναι οι...

Κορωνοϊός: «Το σφυροκόπημα και ο χορός» – Πώς θα είναι οι επόμενοι 18 μήνες αν κερδίσουμε τώρα χρόνο

Ο τίτλος «Το σφυροκόπημα και ο Χορός»  (“The hammer and the Dance”) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δύο φάσεις αντίδρασης ενάντια στον κορωνοϊό σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο για τα σκληρά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρεται στο medium.com, τα μέτρα αυτά σήμερα χρειάζεται να διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες, με λογικό κόστος για την κοινωνία, σώζοντας εκατομμύρια ζωές στην πορεία.

Παρακάτω παρουσιάζονται αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη και τα μέτρα διαχείρισης των επιπτώσεων του φονικού ιού.

 

 

 

 

Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε σε δεκάδες χώρες. Εδώ, αναγκαστικά παρουσιάζουμε χώρες με πάνω από 1000 κρούσματα.

Μερικές σημειώσεις:

Η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ όλες έχουν περισσότερα κρούσματα από την Ιταλία όταν εφάρμοσε το lockdown.

Επιπλέον 16 χώρες έχουν περισσότερα κρούσματα από τη Hubei όταν εφάρμοσε το lockdown: η Ιαπωνία, η Μαλαισία, ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Αυστραλία, η Τσεχία, η Βραζιλία και το Κατάρ έχουν περισσότερα από τη Hubei αλλά κάτω από 1,000 κρούσματα. Η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία όλες έχουν πάνω από 1000 κρούσματα.
Παρατηρούμε τίποτα παράξενο σχετικά με αυτές τις χώρες; Εκτός από την Κίνα και το Ιράν , που υπέστησαν μαζική αδιαμφισβήτητη εκτόξευση των κρουσμάτων, και τις Βραζιλία και Μαλαισία, κάθε μια από τις αναφερόμενες χώρες είναι ανάμεσα στις πιο πλούσιες του κόσμου.

Πιστεύουμε ότι ο ιος “στοχεύει” τις πλούσιες χώρες; Ή είναι πιο πιθανό οι πλούσιες χώρες να είναι πιο ικανές να ανιχνεύσουν τον ιο;
Είναι απίθανο οι πιο φτωχές χώρες να είναι ανέγγιχτες. Ζεστά και θερμά κλίματα ίσως βοηθάνε, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την εκτόξευση των κρουσμάτων από μόνο του — αλλιώς η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία ή η Βραζιλία γιατί υποφέρουν ήδη από εκτόξευση των κρουσμάτων;
Οι πιο πιθανές ερμηνείες είναι ότι ο κορωνοϊός είτε άργησε να φτάσει σε αυτές τις χώρες επειδή είναι λιγότερο συνδεδεμένες με τις υπόλοιπες, ή είναι ήδη εκεί, αλλά αυτές οι χώρες δεν κατάφεραν να επενδύσουν αρκετά σε ελέγχους για να γνωρίζουν.

 

“Εάν το ~75% των Αμερικανών μολυνθεί και το 4% πεθάνει, σημαίνει 10 εκατομμύρια θάνατοι, περίπου 25 φορές τον αριθμό των απωλειών των ΗΠΑ στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η περιοχή με το ανοιχτό μπλε είναι ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο, και το πιο σκούρο μπλε αναπαριστά εκείνους που χρειάζεται να πάνε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Θα δείτε ότι αυτός ο αριθμός κορυφώνει σε ύψος μεγαλύτερο από 3 εκατομμύρια.
Ας συγκρίνουμε αυτόν τον αριθμό με τον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ που υπάρχουν στις ΗΠΑ (50 χιλιάδες σήμερα, που μπορεί να διπλασιαστεί με αναδιατάξεις χώρου). Είναι η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή.

Αυτή η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή είναι η χωρητικότητα κρεβατιών ΜΕΘ. Ο καθένας πάνω από αυτή τη γραμμή που θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν θα μπορεί να λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται, και το πιθανότερο είναι να πεθάνει.

Αυτό το γράφημα αναπαριστά τις διάφορες μεταλλάξεις του ιού.

Μπορούμε να δούμε τα αρχικά στελέχη σε μωβ στη Κίνα, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησαν να μεταλλάσσονται. Τα στελέχη στην Ευρώπη ανήκουν κυρίως σε πράσινες και κίτρινες οικογένειες, ενώ των ΗΠΑ ανήκουν σε μια διαφορετική οικογένεια την κόκκινη. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα στελέχη αρχίζουν να εμφανίζονται.

Οι ιοί με γενετικό υλικό RNA όπως οι κοροναϊοί ή οι ιοι της γρίπης εχουν την τάση να μεταλλάσσονται περίπου 100 φορές πιο γρήγορα από τους ιους με γενετικό υλικό DNA — αν και οι κοροναϊοί μεταλλάσσονται πιο αργά από τους ιούς της γρίπης.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο καλύτερος τρόπος για έναν ιο να μεταλλαχθεί είναι να έχει εκατομμύρια ευκαιρίες να το κάνει, κάτι που του προσφέρει η στρατηγική μετριασμού της διασποράς: εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν.

Με μια στρατηγική αυστηρού ελέγχου της μετάδοσης, μόλις τελειώσει το πρώτο κύμα, το ύψος των θανάτων είναι της τάξης χιλιάδες και όχι εκατομμυρίων.

Έτσι όπως το θέτουμε, φαίνεται πρόβλημα με μια μόνο λύση. Ο καθένας οφείλει να ακολουθήσει τη στρατηγική αυστηρού ελέγχου της διασποράς.
Γιατί όμως κάποιες κυβερνήσεις διστάζουν;

  • Το πρώτο lockdown θα διαρκέσει μήνες, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το δεχτούν.Ένα lockdown διάρκειας μηνών θα καταστρέψει την οικονομία.
  • Δεν θα έλυνε το πρόβλημα, επειδή απλά καθυστερούμε την επιδημία, αργότερα, μόλις απελευθερώσουμε τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών, οι άνθρωποι θα ξανα μολυνθούν και εκατομμύρια θα πεθάνουν.

Με αυτήν την παρουσίαση, οι δυο επιλογές του μετριασμού και του αυστηρού ελέγχου της διασποράς, δίπλα δίπλα, καμία δεν φαίνεται ελκυστική.

Ή πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα και δεν θα βλάψουμε την οικονομία σήμερα, ή θα βλάψουμε την οικονομία σήμερα, μόνο και για να καθυστερήσουμε τους θανάτους.