ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Ξεπέρασε τον αριθμό των θυμάτων από την επιδημία SARS

Κορωνοϊός: Ξεπέρασε τον αριθμό των θυμάτων από την επιδημία SARS

Όλο και πιο τραγικός γίνεται ο απολογισμός του κορωνοϊού στην Κίνα, τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει στους 362, οι 57 εξ αυτών κατέληξαν εντός του τελευταίου 24ώρου,  ξεπερνώντας τον αριθμό των θυμάτων από την επιδημία του SARS το 2002.

Χθες για πρώτη φορά κατέληξε ασθενής εκτός Κίνας. Το θύμα ήταν ένας Κινέζος πολίτης από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Αυτή την ώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 17.205.


Ένας εκ των Ελλήνων που ζούσε στην πόλη Ουχάν, κατάφερε να φύγει από την Κίνα και να μεταβεί στην Γαλλία. Ο Αλεξ Ζαχάρ, ελληνικής καταγωγής, ταξίδεψε για την Γαλλία, όπου και θα παραμείνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

«Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιό μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για δύο εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν έχει κανένα σύμπτωμα, αλλά και πως κρατούν σε καραντίνα και την εγκυμονούσα σύζυγό του. «Θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στην Ουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες διπλωμάτες, να μας βοηθήσουν, εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που, όπως σας είπα, είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Γαλλία για τον επαναπατρισμό του Έλληνα αλλά και άλλων πολιτών της ΕΕ από την πόλη Ουχάν της Κίνας με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-ιβ Λε Ντριάν και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους.


«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορωνοϊού και στην χώρα μας, όμως, είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει πάρει εντολές για την αντιμετώπιση περιστατικού για τον ιό της Κίνας. Όπως είπε για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, ο υπουργός συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και επισήμανε ότι το Υπουργείο θα ανακοινώσει αμέσως αν υπάρξει κρούσμα.Όπως εξήγησε δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο ιός δεν θα φτάσει στην Ελλάδα, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες με το νόμο των πιθανοτήτων ο κορωνοϊός ενδέχεται να έρθει και στην χώρα μας.


Οι χώρες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), θα συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 για να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ